Изследване: 63% от децата у нас са с гръбначни изкривявания или страдат от затлъстяване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
14:38 / 15.07.2011
4207
63% от децата у нас са с гръбначни изкривявания или страдат от затлъстяване, стана ясно по време на дебатите на Кръглата маса по проект "Искаш ли да си здрав? Аз да!", която зам.-кметът по младежка политика и спорт Георги Титюков откри днес в Община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стана ясно, че най-честите причини за възникването на заболяванията са застоялият начин на живот, обездвижването и ненормираното време, което подрастващите прекарват пред компютрите. 

"През последните години Община Пловдив работи в посока подобряване условията за спорт както за децата, така и за всички останали граждани", заяви зам.-кметът Титюков.

"Отделяме доста повече средства за физическо възпитание, защото активният спорт подобрява общото здраве, укрепва сърцето и е най-сигурният начин за предпазване от различни гръбначни изкривявания. Поради тази причина още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат насърчавани да спортуват, за да укрепнат тялото си и растат здравословно", категоричен беше още той.

Анатоли Илиев, председател на"Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи", обясни по време на кръглата маса, че учениците от по-горните класове масово се освобождават от задължителните часове по физическо възпитание, което е много обезпокоителна тенденцията. Той уточни, че причини за тези тенденции са отблъскващите условията за спорт, както и завишените изисквания, които възпитателите имат към тях. 

Предстои да бъде изготвено становище по проблема, с което да бъдат запознати Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, за да се върви към неговото разрешаване, обясниха още организаторите.

Виж коментарите (22)
Още новини от Новини от Пловдив:
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло
Арестуваха 19-годишен Шумахер в Пловдив, преди да убие невинни хо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).