Изселват българите от "Столипиново"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:08 / 24.06.2009
8079
"Програма Столипиново - 2" обяви кметът Славчо Атанасов днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Около 130-те останали там български семейства ще бъдат изселени в другите части на града.

"Тези хора години наред живеят при недопустими условия. Наясно сме със съдбата на всички, тъй като въпросът се точи с години. Мнозина от тях лично познавам, неведнъж са ме причаквали с проблемите си пред общината. Поправката "Ватев-Георгиев" в закона за общинската собственост ни развърза ръцете и вече можем да им помогнем", обясни Атанасов пред журналисти.

С предложените от пловдивските депутати Захари Георгиев и Бойко Ватев промени почти на финала си 40-ото Народно събрание разреши на общините да осъществяват заменки - еднократно, на жилище срещу жилище. Промените бяха направени заради българите в "Столипиново".

Около 300 български семейства са били преместени от най-големия на Балканите ромски квартал по приетата от Общинския съвет през 1991 г. "Програма Столипиново". След законодателни промени от направените по онова време списъци са останали 37 семейства с нерешен проблем.

"В новата програма ще бъдат включени българските семейства от "Крайречна" и "Крайна", които през 1991-ва останаха извън списъците. Вече работим по социалната програма, която Общинският съвет трябва да приеме, за да започнем поетапното преместване. Хората сами ще поставят изискванията си", увери шефът на "Жилищно настояване" Хрипсиме Чектерян.

Приоритетно ще бъдат преместени българските семейства, които постоянно и целогодишно живеят в махалата. Освободените апартаменти ще се предоставят на нуждаещи се от местното население. Кметът предупреди, че номера от селски вечеринки нямало да минат.

"Няма да допуснем мошеничества по тази програма. Всеки случай ще бъде разнищван индивидуално от - до, ще бъде проучван прецизно. Няма да мине номерът някой сега да си купи апартамент в "Столипиново", за да направи после заменка с общината", обеща Атанасов и за по-голяма убедителност проговори и на испански: "Но пасаран!"

Още на сесия през юли програмата ще бъде внесена за гласуване в местния парламент. Убеден е, че нито един общински съветник няма да посмее да й се противопостави с отрицателен вот.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
17.05.2012 7 български семейства "заменят" жилищата си в Столипиново с общински, но в други райони
16.05.2012 Предложението за "изселване" на 7 български семейства от "Столипиново" влиза отново на сесия
20.04.2012 170 000 лв. плащат български семейства за "изселване" от "Столипиново"
08.07.2010 Изселват 130 български семейства от "Столипиново"
05.07.2010 Гласуват преместването на 130 домакинства от "Столипиново"
04.02.2010 9 български семейства се спасяват от "Столипиново", чакат още 355
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).