Изобретател от Пловдив проектира електромобили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:25 / 09.04.2012
2131
Как се изминават 100 километра с кола за по-малко от два лева? Тайната издава пенсионер от Пловдив, който проектира електромобили. До момента той е преустроил две от старите си коли, които вече се задвижват с ток. Освен че са изключително икономични, те са и с нулеви вредни емисии. Шоковите цени на горивото не вълнуват 74-годишния изобретател Христо Георгиев. От години той подминава бензиностанциите с пълна газ и зарежда старата си кола в гаража под блока.

Инж. Христо Георгиев споделя: Зарежда се от градската мрежа с контакт 220 волта и едно зареждане е за 4 часа. И с това зареждане се изминава 70 км пробег и преизчислено към 100 км - 1,40 лв. е разходът в пари, за да изминете с нея 100 км.

Всяка малолитражна кола може да се превърне в идеалния градски електромобил, убеден е инж. Георгиев. За целта са нужни литиево-йонна батерия, зарядно устройство и компютър, който да следи параметрите по време на работа. Оборудването излиза около 15 хиляди лева, но инвестицията си заслужава, смята изобретателят.

Това е втората кола, която инж. Георгиев подкарва с ток. Първата е спрял от движение, защото не може да си позволи да плаща данъка за два автомобила.

Източник: БНТ


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).