Изложба разказва за спасяването на Стария Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:07 / 18.09.2018
2240
Старият град на Пловдив днес е естествен притегателен център както за местните, така и за туристите. За да бъде такъв обаче, две поколения българи са работили за възкресяването и запазването му за бъдещите поколения. За историята на резервата разказва изложбата с мото "Възкресението на Стария град. Началото.". 

Изложбата разказва за битката за спасяването на Стария град - от промяната на обществените нагласи, раждането на идеята, неуверените първи стъпки и осъществяването на мечтата.

През 30-те години на ХХ век Пловдив е горещ, прашен и мръсен, без канализация, с несигурно водоснабдяване. С модернизацията се заема кметът юрист Божидар Здравков. Той е управленецът, при когото започва възраждането на Стария град.

Малцина знаят за приноса на съпругата на кмета Божидар Здравков - Щиляна Кутева, за реставрацията на резервата "Старинен Пловдив. През 1956 г. районът на Трихълмието е обявен за архитектурно-музеен резерват, а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото. Спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., определя статута на резервата "Старинен Пловдив" като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, пише ПОТВ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).