Иван Стоянов: Зеленина, а не небостъргачи в "Гладно поле“

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
17:10 / 28.10.2020
5511
Администрацията на район "Източен“ настоява за превръщането на голяма част от "Гладно поле" в градски парк. Това заяви по време на общественото обсъждане на новия общ устройствен план (ОУП) рай.-кметът Иван Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че от години се дебатира относно съдбата на района, заключен между булевардите "Санкт Петербург“ и "Цариградско шосе“. Преди време се лансира идеята за превръщането на мястото във втори градски център – с много строителство, високи административни сгради, бизнес центрове от висок клас и т.н. Затова и в проекта на новия ОУП е заложено 350 декара от общо 510 да бъдат с 80% застрояване и без ограничения във височините на сградите.

На това предложение днес се противопостави районният кмет Иван Стоянов, който настоява за друго:

"В район източен има липса на зелени площи – те се допълват от гробищата и терена в коритото на река Марица, които обаче не са истински паркове. Има недостиг на зелени площи. Вместо идеята този терен да бъде втори градски център с високо строителство, ние предлагаме 331 декара да бъдат изцяло за озеленяване.

От северната и от западната страна да бъде СМФ2 - Смесена функционална зона, която позволява до 50% застрояване и 25 метра височина на сградите. Там може да има зони за спорт, за отдих и т.н.

Има още 16 декара, които са от източната страна на Гладно поле – където трябва да бъде улица Тодор Гатев. Предлагаме 5 декара от тях да бъдат използвани за детска градина и ясла, а 10 декара - за административни ползване (може административна сграда на общината)“, заяви Стоянов пред гражданите от квартала.

Към момента от местната управа са стартирали обществена поръчка за обрамчването с европейски улици на зоната. Стойността е близо 11.5 милиона лева, а поръчката е разделена на три позиции:

Първата обособена позиция е за реконструкция на северното платно на бул. "Санкт Петербург" и изграждане на ул. "Тодор Гатев". Те са с обща дължина 1295 метра и с площ 15 000 кв.м. Втората обособена позиция предвижда реконструкция и разширяване на ул. "Лев Толстой", която е дълга 675 м и е с площ 10 000 кв.м. Предвижда се да се направи и улично озеленяване. "Лев Толстой" е една от малкото улици в Пловдив, която все още е с паважна настилка. Третата обособена позиция включва рехабилитация на улиците "Богомил" и "Радко Димитриев", улично озеленяване и оформяне на прилежащите обществени зелени площи.


Виж коментарите (1)

Още по темата (101):
11.02.2024 Най-накрая: Осветиха една от най-опасните пешеходни пътеки в Пловдив
16.01.2024 Модернизират забравена от Бога зона в Пловдив, изграждат нова улица
19.10.2023 Дооправиха новоремонтирана улица в Пловдив, МРРБ не хареса изпълнението
12.10.2023 БСП: "Гладно поле" е олицетворение на управлението на Пловдив в последните 12 години
22.01.2023 Сигнал за изключително опасен проблем след ремонт на улица в Пловдив
06.01.2023 Пореден акт на вандализъм в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).