Иван Даскалов бе преизбран за апелативен прокурор на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:01 / 05.10.2016
3357
Иван Даскалов ще е апелативен прокурор на Пловдив и през следващите 5 години. Той бе преизбран единодушно от прокурорската колегия на ВСС. Даскалов, който е обвинител от 18 години, бе единственият кандидат. 

Постът е важен, защото апелативният прокурор на Пловдив ръководи и контролира всички обвинители в 1/4 от територията на страната - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Основните приоритети в работата му ще са повишаване на качеството на разследванията и на обвинителните актове и съкращаване на сроковете на разследванията. 

Даскалов бе категоричен, че е крайно време да се посочват поименно прокурорите, чиито обвинителни актове съдиите връщат или по които четат оправдателни присъди, а не структурата, в която работят. 

"И те трябва да бъдат обучавани, а не колегите, които четири години нямат върнат обвинителен акт или оправдателна присъда", допълни той. 

Даскалов е за закриване на малките прокуратури, в които работят по двама обвинители. Като пример той даде районната прокуратура в Девин - наскоро прокурорската колегия отстрани шефът й, а срещу другия обвинител там имало висяща дисциплинарна проверка. 

"Кого да предложа за и.д. ръководител! Не мога да поискам в Девин да има трети прокурор, защото там няма достатъчно работа за двама. Този проблем нямаше да съществува, ако в Смолянско имаше само една районна прокуратура", каза Даскалов.

Единствената причина, поради която се колебае за закриването на малките съдилища и прокуратури, е, че в някои градчета тези съдебни органи са единствените бастиони на държавността.

При изслушването Даскалов увери, че никога не си е позволявал да оказва натиск върху подчинен прокурор. "Нямам и оплаквания от колеги върху тях да е оказван натиск от други държани органи или частни лица", каза той. Като вид "натиск" той определи очакванията на гражданите по шумни дела и обичайните твърдения на обвинени кметове например, че делата срещу тях са "поръчкови".


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).