Италианци носят автентични документи за Източната порта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:31 / 27.11.2009
4022
Както Plovdiv24.bg вече информира читателите си, в Пловдив се провеждат Дни на Римската култура, които се организират съвместно от район "Централен" и българо-италианската фондация "Рим".

Дни на Римската култура в Пловдив под мотото "Вечните градове" се провеждат за първи път и организаторите се надяват тяхното честване да се превърне в ежегодна традиция за града на тепетата.

Визитата от страна на римската делегация е добър знак за съвместна дейност след посещението на кмета на "Централен" Райна Петрова в Рим, където имаше уникалната възможност да направи презентация в центъра на Рим за културно-историческото наследство на римската империя на древния Филипопол. По време на престоя си в Рим през месец септември, Петрова потърси помощ и съдействие за възстановяване на археологическите разкопки "Източна порта на Филипопол". Проведе работни срещи с кмета на Рим - г-н Алемано, председателя на Общинския съвет на Рим - г-н Кашиани, гл. археолог на община Рим - д-р Марина Матей и други представители на местната и държавната власт, както и с неправителствени организации, имащи отношение към историята на вечния Рим. Първите резултати от работната визита вече са реалност.

Основната цел на посещението е свързана със запознаване с археологията и историческото наследство на римската империя в Пловдив и най-основно с "Източната порта на Филипопол". От италианска страна също ще бъдат предоставени автентични документи за тези обекти. Идеята е да се разработи италиано-български проект за реставриране на уникалната по своята същност улица и порта, през които се е влизало в древния ни град, с които да се кандидатства за финансиране по европейските фондове.

Виж коментарите (1)

Още по темата (52):
01.09.2023 Ето кога откриват Небет тепе и Източната порта
25.08.2023 Ексклузивно: Вдигнаха колонадата на Източната порта
31.05.2023 Работата по Източната порта е в напреднал етап
30.08.2022 Най-после! Направиха първа копка на Източната порта
21.07.2022 Парите за Източната порта и Небет тепе са налични
20.07.2022 Фирмата, която работи по "По крепостните стени на Филипопол", влиза в Източната порта
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).