Истината за площадката в СОУ "Константин Величков" в Кючука

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
08:40 / 10.04.2013
14884
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Константин Величков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Читател на Plovdiv24.bg попита на редакционната поща на сайта защо спортната площадка с изкуствено покритие в училище СОУ "Константин Величков" в "Кючук Париж" не може да се ползва свободно от жителите на квартала. Освен неговото мнение публикуваме и гледната точка на ръководството на школото, което мотивирано и обосновано обяснява на читателите ни истината около случая:

Здравейте, от няколко седмици често ставам свидетел на едно неприятно явление: достъпът до малката останала част от игралната площадка (останалата част е заета от детската градина, за която Вие сте информирали преди време) в училище СОУ "Константин Величков" в квартал "Христо Ботев" ("Кючук Париж") е забранен, а нарушителите (децата и учениците, които желаят да спортуват на това място) биват заплашвани от ръководството и служителите на учебното заведение с полиция и санкции.

Ясно е, че директорката на училището, г-жа Ели Атанасова, има законното право да прави така, но действията ѝ, според мен, не отговарят на моралните, неписани закони. В околността има още доста училища, но никое от тях не постъпва по този позорен начин: да заключва игрището си, за да не го "повредят". Срамота е!

Чудя се дали наистина ръководителите на училището се страхуват "скъпоценната" им игрална площадка, която е съставена от 2 части: остатък от половин асфалтово баскетболно игрище от миналия век и футболно такова с "нова", втора употреба, полуразкъсана настилка от изкуствена трева (зелен мокет), да не бъде "повредена", или има някаква друга причина за тази зоркост? Бих искал да чуем официално техните мотиви.

Та нали напоследък все повече и поведе набират популярност идеите за борба със затлъстяването на българските тийнейджъри чрез изграждане на спортни съоръжения и насърчаване на спортните дейности, а не застояването у младите хора?! Мисля, че ситуацията в СОУ "Константин Величков" напълно контрастира с новите, модерни представи за това.

Все пак при някои ученици (деца от 6-7 до 16-17 годишна възраст) желанието за игра на баскетбол и футбол в двора на това училище надделява над забраните и другите пречки и те успяват да преминат през ръждясалата, висока около 2,50 метра ограда с шипове. Това не е безопасно и застрашава тяхното здраве и живот. Нека не забравяме , че човешкият живот и здравето на хората са по-важни от всичко останало, включително и законите!

Не мисля, че е моя работа, работа на един непълнолетен ученик, да се занимавам с проблеми от този тип, но, така като гледам, явно другите хора нямат желание да го направят, защото са свикнали с подобен тип отношение към тях в България. Е, аз не съм един от тях. Затова като един деветокласник, бивш възпитаник на СОУ "Константин Величков", гражданин на район "Южен", на град Пловдив и на демократична Република България, се надявам да бъдат намерени отговори на въпросите, които поставих и проблемите да бъдат разрешени. Обръщам се към Вас, защото Вие сте една от малкото останали безпристрастни медии в нашето време и отразявате събития в държавата ни наистина обективно. Благодаря Ви предварително! Приятен ден!

"Това изкуствено покритие го получихме като дарение от Европейската федерация по хокей на трева със съдействието на българската страна. Нашето училище развива хокей, има и паралелка по футбол, която дори представяше България на известен международен форум. Заделихме 15 000 лева от нашия бюджет без никой друг да ни помогне, за да заплатим полагането на настилката. Тези пари разсрочено трябва да изплатим до края на годината на фирмата, която транспортира "тревата" от Лондон и я постави в нашия двор. 

По закон имаме право почасово да отдаваме под наем съоръжението, като това е единственият начин да възвърнем вложените от нас средства. Искам да подчертая, че за целта редовно си плащаме всички данъчни задължения към Община Пловдив. Освен това няколко пъти досега се режат катинарите, чупят се вратите, влиза се с неподходящи обувки, като по този начин се разваля самата настилка. Това не е общинско игрище. Такива игрища има общо 7 в цяла България и ние правим всичко възможно да го запазим за нашите ученици, които го ползват и се подготвят на него. Предстоят още подобрения - да се сложат мрежи на вратите и други.

Отделно от това имаме и предписания от полицията за обезопасяване на двора, който част от жителите на квартала са свикнали да ползват като улица между ул. "Бугариево" и бул. "Македония", което е недопустимо от гледна точка на безопасността на децата", изчерпателно обясни директорката на училището. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (29)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).