Искат оставките на интелектуалци заради паметника на Филип Македонски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
15:01 / 14.03.2012
8985
Оставките на част от управителния съвет на фондация "Пловдив-2019" поискаха днес на пресконференция на тема "За и против "паметника" на Филип Македонски"  представители на различни сдружения, предаде репортер на Plovdiv24.bg. От граждански комитет "Пловдив", дружество "Пловдивчани" и интелектуално звено "Корени" настояват с решение на общинския съвет Анастас Бадев, Александър Секулов, Марияна Чолакова и Валери Кьорненски да бъдат отстранени от фондацията, работеща по кандидатурата на града ни за европейска столица на културата през 2019г. 

"С подписката за връщане на Джумаята на паметника на Филип Македонски, под която и четиримата са си сложили парафа, се прави опит да се наложи на обществото нещо, което е проводник на чужди културни идеи. "Одисеята" около поставянето на монумента там е абсолютен провал, тъй като тя защитава чужди национални доктрини", заяви Тодор Христев от Граждански комитет "Пловдив". 

Организаторите на брифинга бяха категорични, че "фигурата" не казва нищо на пловдивчани и гостите на града, а и няма какво да каже, тъй като е факт, че Филип Македонски няма нищо общо с Пловдив.

"Това е провал както на скулптура, направил монумента, така и творчески, и духовен такъв. Действията на бившето управление на Пловдив, които поставиха паметника там, са национално предателство, защото Филип Македонски е част от гръцката (византийската) култура, а не от българската", не спести критиките си Христев.

"Как Пловдив ще кандидатства за европейска столица на културата, като ще представи един чужд символ?, възмущаваха се още организаторите. Те поискаха кметът Иван Тотев да вземе отношение за това какво е свършила досега фондация Пловдив-2019, тъй като според тях няма дори изготвена програма за кандидатурата. 

"По всякакъв законов начин ще се противопоставим на връщането на паметника на Джумаята, още повече че такова решение ще трябва да мине първо през общинския съвет", категорични бяха фил
АНКЕТА:
Трябва ли да бъде върнат паметникът на Филип Македонски върху Римския стадион?

Да
Не

ософът Тодор Христев, историците Константин Каменов и Асен Димитров, археологът Божидар Чапъров и адв. Васил Дойков. 

Припомняме, че Plovdiv24.bg публикува материала: "Интелектуалци" искат връщането на паметника на Филип Македонски, мнението на пловдивчани не било важно". В статията информирахме, че пловдивски "интелектуалци", между които бившият зам.-кмет на Пловдив Атанас Бадев, както и галеристката Анна Дякова дадоха своеобразна пресконференция пред определени медии във връзка с обявената от тях подписка преди време, в която те настояват паметникът на Филип Македонски да бъде върнат на Римския стадион. Plovdiv24.bg не бе поканена, може би заради въпросите, които задаваме, а може би заради това, че при нас се вижда мнението на пловдивчани по всяка тема.

Читателите на сайта вече ясно показаха, че паметникът няма място на обновения Римски стадион, чието откриване предстои скоро.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (32)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).