Инвеститори бягат от Пловдив заради високи общински такси

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
14:48 / 11.05.2022
7677
Бизнесът в Пловдив настоява за преразглеждане на цените за услуги и права по направление "Устройство на територията" в община Пловдив. В писмо до постоянните комисии в Общинския съвет чрез председателя инж. Александър Държиков се иска намаляване на действащите цени на административните услуги. Копие на писмото е изпратено до кмета Здравко Димитров, СНЦ "Бизнесът за Пловдив", регионалните колегии на КАБ, САБ и областното представителство на КСБ, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Управителят на "Юпитер - метал" ООД Николай Иванов заявява, че завишените такси възпрепятстват развитието на бизнеса, поради което инвеститорите се насочват към промишлените зони в близките общини, за да намалят значителните си финансови разходи за такси към общината. Цените на административните услуги по "Устройство на територията" в Община Пловдив многократно надхвърлят цените на същите административни услуги в другите общини, коментира той. Иванов посочва ставките в Пловдив и прави съпоставка със Столична община и община "Марица":

Община Пловдив: 

Разглеждане и процедиране на допускане изготвяне или изменение на ПУЛ - 500 лв. /до 1 дка/ до 1 км за ПП + 500 лв. за всеки следващ започнат декар/км за ПП;

Разглеждане и процедиране на одобряване на ПУЛ и техните изменения - 500 лв./до 1 дка /до 1 км за ПП+ 500 лв. за всеки следващ започнат декар/км за ПП;

Самостоятелно процедиране на схеми за инженерни мрежи по чл.108 от ЗУТ - за всеки вид инженерна мрежа - 500 лв./до 1 км + 500 лв. за всеки следващ започнат км.

Столична община:

Допускане изготвяне или изменение на ПУЛ -100 лв.;

Допускане изготвяне или изменение на ПУП-ПП- в зависимост от дължината на линейния обект: до 1 км - 100.00 лв.; до 10 км - 400,00 лв.; над 10 км - 500,00 лв.;

Разглеждане, процедиране и одобряване на ПУП - ПР или ПЗ -в зависимост от дка, в рамките които влиза планът: до 1 дка - 200,00 лв.; до 10 дка - 250,00 лв.; над 10 дка - 300,00 лв.;

Разглеждане, процедиране и одобряване на ПУП - ПРЗ -в зависимост от дка, в рамките които влиза планът: до 1 дка - 600.00 лв.; до 10 дка - 700,00 лв.; над 10 дка - 800,00 лв.

Община "Марица": 

Допускане изготвяне или изменение на ПУП - 30 лв.;

Разглеждане, процедиране и одобряване на ПУП - ПРЗ - до 1 дка - 200 лв.; до 10 дка - 300 лв.; над 10 дка - 400 лв.

"Смятам, че размерът на таксите и цени на услуги от Приложение 8.3 на НАРЕДБА на ОбС Пловдив за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив, не е определен въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на съответната услуга и не отговаря на принципите, заложени в чл. 5 и чл. 6 на същата Наредба, по отношение на възстановяване на пълните разходи на Общината по предоставяне на услугата" - изтъква като аргумент Николай Иванов предложението за намаляване на действащите размери на цените на услугите по устройство на територията. Подчертава, че трябва да се спазят принципите на обоснованост и справедливост. 

Plovdiv24.bg припомня, че цените на услугите и правата по устройство на територията бяха завишени с решение на Общинския съвет на Пловдив от 14 май 2020 г. Така издаването на строителното разрешение поскъпна пет пъти и стана 5 лв. на кв. метър при 1 лв./м до тогава. Кметът Здравко Димитров обоснова предложението за увеличаване като направи паралел със София, където таксата е между 5 и 14 лв., с Варна – между 1 и 38 лв., с Бургас – 7 лв. Той подчерта, че мярката е рестрикция срещу презастрояването в града и обяви, че се обмисля въвеждане на цени по райони, при което в централната градска част таксата ще бъде по-висока от периферията.

Предложението е минало задължителния административен контрол от областния управител по отношение на законосъобразността на приетия нормативен акт и, след като не са установени нередности, новите тарифи влизат в сила.

Според настоящия областен управител Йордан Иванов, юридически и физически лица имат право съгласно чл. 49 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация да внесат писмени предложения и становища до постоянните комисии в Общинския съвет за проучване потребностите на населението и предложат решаване на проблема.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).