Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка

Автор: Цвети Тончева
Коментари (6)
12:40 / 29.09.2022
27891
Димитър Георгиев отново повдигна въпроса за пустеещата дупка до Понеделник пазара, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Има един терен в центъра на Пловдив – една воняща и смърдяща дупка. Омръзна ми да ми се обаждат граждани и да ме питат защо е така. 12 метра в центъра, безобразие! Много ви моля, нека всички присъстващи все пак да знаят, че трябва да защитаваме правото на пловдивчани да имат нещо красиво в центъра на Пловдив. Питат ме хората, ми нека да питат министъра и група мафиоти между тях.

20-сет години се боря за това, в новия устройствен план вече ще бъдат 5 метра. Днес пак ходих при кмета, при всеки съм ходил, това е живо безобразие, корупционни практики...“, каза Георгиев по време на церемонията, на която Вежди Рашидов връчи лично дарение на Пловдив, подредено в залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I“ №15. На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров и бившият кмет Иван Тотев.

Вежди Рашидов, който е и бивш министър на културата посочи, че трябва да се намери решение тази парадоксална ситуация, наречена "параграф 22" да се промени. Има такива подобни примери в Рим и Китай, каза той.

Припомняме, че теренът с археологически находки пустее от близо 20-сет години. Собственикът на имота Димитър Георгиев има готов проект за облагородяване на терена, добил популярност като "дупката“.

Повечето от архитектите в града обаче се обявиха срещу предложения проект с аргумент, че той не се вписва със съществуващата археология. От Съюза на архитектите в Пловдив настояват общината да си върне терена, който през 80-те години е бил предвиден за изграждане на музей на тракийското изкуство, но е бил загубен по времето на кметуването на Спас Гърневски.

На мястото са открити ценни артефакти от древния Филипопол. Проектът предвижда изграждането на сграда с хотел, офиси, паркинг за 175 коли, търговски площи. Тя ще бъде вдигната на височина над археологията на 6 метра, а кота корниз е 14 метра. Триетажният комплекс ще е на обща площ от близо 31 хиляди квадратни метра и е с прогнозна цена 30 милиона.

Крепостната стена на древния град ще разделя условно на две пространства на нивото на археологията. Едната част ще е обществено достъпна, а другата – галерия с вход. Ще има и постоянна експозиция, когато няма гостуващи изложби. Ще има и зала с 1600 места за събития. Купол с озеленена част ще покрива археологията. Улицата зад сградата - "Съединена България", ще бъде отворена и ремонтирана, за да поеме двупосочно движение.


Виж коментарите (6)

Още по темата (39):
12.09.2023 Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
04.06.2021 Първо в Plovdiv24.bg: Обновената фасада на бившето гръцко училище грейна в пълния си блясък
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).