Илко Илиев: Аргументите на синдикатите ГДК да не се казва Борис Христов, са сериозни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:06 / 25.05.2011
2433
Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" се срещнаха с председателя на ОбС Илко Илиев, заради предложението бившия профсъюзен дом "Стефан Кираджиев"да носи името на Борис Христов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Поканих д-р Татяна Миран и Атанас Кръстев на заседанието ни утре, за да ги чуем. Аргументите им са сериозни", категоричен беше съветник №1 на Пловдив.

На брифинга, проведен в сградата на ОбС, председателите на регионалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" д-р Татяна Миран и Атанас Кръстев заявиха отрицателното си мнение за преименуването на бившия Синдикален дом "Стефан Кираджиев" в "Борис Христов". 

Припомняме, че кметът Славчо Атанасов внесе предложение в ОбС Градският дом на културата и бивш Синдикален дом да носи името на Борис Христов. "В приемната на обществения посредник Юлия Юрдекова е постъпило предложение от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки за именуването на Градския дом на културата на Борис Христов. Борис Христов е роден в Пловдив и е един от най-великите оперни изпълнители на 20 век", посочва в началото на предложението си кметът.

"Още миналата седмица се чух със синдикалните лидери и разбрах за несъгласието им с преименуването. Но се радвам за срещата днес, тъй като убеден съм - трябва да се чуят всички гледни точки", допълни още Илко Илиев. Той не скри, че първоначално идеята домът да бъде наименуван на оперния певец и пловдивчанин Борис Христов му е харесала, но след срещата със синдикалистите е видял и много разум в техните доводи.

Председателят на ОбС покани на заседанието представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" и обяви, че ще предложи на съветниците да им се даде думата. 

"Домът Стефан Кираджиев" е емблематична сграда за Пловдив - хората я познават така. В никакъв случай не искаме да противопоставяме двамата заслужили българи. Ние отдаваме дължимото и на оперния певец Борис Христов, има си начини и възможности той също да бъде почетен. Но не така", заяви  д-р Татяна Миран. Тя аргументира несъгласието така: 

"Строежът на Синдикалния дом започва през 1946 г., той е граден с труда на работниците, част от средствата са дадени от профсъюзите. За приноса на Стефан Кираджиев може да се говори много, но аз ще спомена само няколко неща - той е синдикалният деец, който изравнява труда на жените с труда на мъжете, както и изравнява заплащането при жените и мъжете, осигурява 8-часов работен ден за всички българи и ред още придобивки за трудещите се хора".

"Смятаме, че ще убедим общинските съветници така, че да не се случи една историческа несправедливост", каза пък Атанас Кръстев. 

Стана ясно, че по време на разговорите е изникнала идеята домът да продължи да носи името на Стефан Кираджиев и след приключване на реконструкцията, а новата оперна зала в него да бъде кръстена на Борис Христов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (4):
12.06.2011 Пловдивски общественици в подкрепа на именуването на Градския дом на културата на Борис Христов
26.05.2011 Днес няма да се вземе решение за името на ГДК
26.05.2011 Днес ОбС решава дали ГДК ще носи името на Борис Христов или на Стефан
Кираджиев
25.05.2011 Синдикатите: Искаме ГДК да остане на името на Стефан Кираджиев
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).