И такава инсталация не бе разполагана в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:23 / 14.11.2018
9696
Звукова инсталация ще превърне шума от река Марица и движещите се хора в Пловдив в музика утре. Международните артисти Матей Франк и Фанис Гиолес ще използват музикалната скулптура "Монолог“, за да уловят ритъма на града като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Инсталацията "Монолог“ ще бъде разположена от 15:00 часа на брега на река Марица до моста на бул. "Цар Борис III Обединител“.

Чрез устройството публиката ще може да слуша звуците на реката. Вдъхновението за звуковата инсталация идва от  подобни машини, използвани като акустични локатори за търсене на вражески самолети.  Звуковата разходка ще продължи в 18:00 часа в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневия град, авторът ѝ Матей Франк ще разкаже за работата и престоя си в Пловдив.

Час по-късно Фанис Гиолес ще направи импровизиран концерт със звуците на града и неговите жители, който ще може да се чуе през "Монолог“. В изпълнението ще бъдат "преведени“ картини от случайни пловдивчани в ноти. Визуалното изкуство ще се превърне в музикално и рисунките, събирани през последната седмица в различни точки на града, ще могат да бъдат чути. Проектът му "The City Composing" ("Градът композира“) е реализиран в Стокхолм, Талин и Хамбург.

Артистите гостуват за две седмици в Пловдив в рамките на резидентната програма ADATA AiR,  която предоставя възможност за творчески престой в града в контекста на Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Целта на програмата е да предостави възможност на творци от различни точки на Европа да работят на територията на Пловдив и това да им послужи за формиране на проектно предложение, свързано със спецификите на местния градски пейзаж. Избрани проекти ще бъдат подкрепени за реализация на различни открити пространства през следващата година. 

Матей Франк е базиран във Вроцлав (Полша) и Опава (Чехия). Визуалният артист разглежда пространството в отношението му към време, движение, тяло и звук. Франк често работи и с пърформанс арт, саунд арт, а също и рисунка.

Фанис Гиолес е гръцки перкусионист, музикален изпълнител и саунд артист, който в момента живее в Германия. Той е създател и художествен ръководител на "Ensemble Volans“. Изпълнява самостоятелни и камерни музикални сесии по целия свят.

Виж коментарите (1)

Още по темата (71):
17.12.2023 Майка: Тонове бетон изляха в парка, а тоалетната не е пипната
13.12.2023 Официално откриха преобразено пространство в Пловдив
07.09.2023 На какво се дължи тримесечното забавяне на ремонтите в центъра на Пловдив?
13.06.2023 Пловдивчанка: Животът ми омръзна, не можем да се измъкнем от лай*а!
09.05.2023 Майки се възмутиха от новоремонтиран площад в центъра на Пловдив
12.04.2023 Изчезнаха седалките в зоната за отдих край Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).