И последният болт в екозавода е собственост на общината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:34 / 15.03.2009
3868
"Собствеността на Екологичния завод е 100% на Община Пловдив. Всяка спекулация с това е незаконосъобразна, ненужна и невярна", категорично заяви адвокатът на консорциум Екологичен завод Георги Колев на пресконференция днес, на която присъстваха и шефове на предприятието, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Още през 2005 г. всички сгради и собствеността върху земята на депото са били дарени на Пловдив. За това общината е съставила два акта за публична общинска собственост, снабдила се е с необходимите оценки, вкарала е тези актове в службата по вписвания в Пловдивския районен съд и е информирала агенцията по кадастър. Информирана е била и ресорната община Раковски, която е издала съответните удостоверения на община Пловдив в уверение на това, че тя е собственик на имота. Същото важи и за машините и съоръженията, инсталирани в сградите и върху земята на общината. "Всеки болт, инсталиран в предприятието, е 100% собственост на община Пловдив. Всички машини, съоръжения, сгради и инвестиции са разнесени по счетоводните баланси и са безспорна публична общинска собственост", увери адвокат Колев, който представи и документални доказателства за легитимността на консорциума, въпреки промяната на включените в него фирми.

Договорът за изграждането на завода е на стойност 37 милиона лева, като до момента са усвоени 24 милиона, 5 милиона е инвестирала общината. "Пловдив е единствената община в България, която изцяло е решила комуналните си проблеми със свой завод и общинска фирма, която да извозва отпадъците", каза Колев и посочи, че за бъдещите подобни заводи във Варна и София се прогнозират съответно 120 милиона и 360 милиона евро. Целта на ръководството на завода е той да заработи до края на май. В момента се коментира разпределението не на дивидент, а  на отпадъците. Определената още през 2003 г. цена е 29 лв. за тон смет. Въпросът за преработката на софийски отпадъци според консорциума е от компетенциите на общините Пловдив и София и държавата.

"Трифон Мишовски е отстранен като управител на консорциума, на неговото място е назначен Стоян Гидиков, който е в завода от самото начало. Бихме могли да благодарим на полицията и прокуратурата, че са си свършили перфектно работата. Ако е виновен, нека си понесе цялата отговорност. Със самото подозрение той достатъчно е компрометиран и сме предприели мигновени действия", така изпълнителният директор Владислава Георгиева обясни промените в ръководството, състояли се след ареста на управителя Мишовски, обвинен с двама общински служители в опит за измама.

Виж коментарите (0)

Още по темата (189):
28.03.2024 Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация
25.03.2024 Пловдив иска европари за рекултивация на клетка 1 на депото в Шишманци
15.11.2023 12 000 лева финансова санкция е наложена на община Пловдив
20.10.2023 Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник
12.09.2023 Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?
24.08.2019 Солена глоба за завода в Шишманци
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).