ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хуманитарната гимназия в Пловдив чества Седмицата на Земята и книгата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 20.04.2021Коментари (0)3695
Учениците от Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ с вълнение отбелязват станалата традиционна за училището Седмица на Земята и книгата.

За старта на кампанията те поканиха представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, пред когото представиха инициативата си, а институцията връчи грамота на училището.

Във фоайето на училището е разположена изложба, подготвена от от клуб "Млад изследовател“ и гимназистите със засилен интерес към опазването на околната среда и биоразнобразието. Макети, вази с цветя, ръчно направени торбички и други произведения на изкуството, изработени от рециклирани материали красят най-старото школо в Пловдив.

Тя се допълва от ученически постери, картини и колажи, за които младежите са използвали различни художествени техники, като всеки един от тях носи идеята за ценността на Земята за нас, хората и необходимостта да я уважаваме и опазваме.

Проектирана от буден ученик и отпечатана е листовка за ценността на водните ресурси. "Дръж погледа си, вперен в звездите, а краката – стъпили на Земята“, "Земята е наша отговорност“ са само част от посланията, отправени от талантливите ученици. Те и техните преподаватели не крият вълнението си, когато обясняват своята визия за бъдещето на планетата и предлагат мерки за намаляване на замърсяването и справяне с екологичните проблеми на планетата.

Изложба на стари издания, някои от които могат да се видят само тук, е втората инициатива, организирана в гимназията тази седмица. Тя съвпада със 150-годишнината от основаването на ученическа библиотека от будни родолюбиви ученици от класното епархическо училище и учредяването на ученическото дружество "Напредък“.

В класните стаи на училището са учили видни български общественици, представители на науката, историята и културата като Васил Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович.

Библиотеката на училището е като пещерата на Аладин – всеки един от съхранените над 8 800 тома е съкровище. С гордост я представя дългогодишният библиотекар на училището, г-жа Дона Иванова. Тя е изложила за седмица безценни екземпляри, измежду които са Том I от "Речник на българския език“ на Найден Геров от 1895 година с автограф от автора - труд с историческо значение за българската езиковата култура, както и цялото дванадесетгодишно течение на вестник "Ученически устрем“, излизал в периода 1931 – 1943 година.

Всеки ученик на гимназията тази седмица ще има възможност за разгледа екологичната изложба и художествените реликви на библиотеката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: