Холандец заразява Пловдив с любовта си към чушкопека

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
16:48 / 15.06.2016
7689
Любовта към едно българско момиче кара млад холандец да се влюби в чисто българското изобретение чушкопек. 
Plovdiv24.bg представя Адриаан де Ман и неговата концепция "Чушкопек". С проекта си той видоизменя традиционния уред и предлага различни негови вариации пред пловдивската публика на големия форум за дизайн.

Адриаан участва за първа година в ONE DESIGN WEEK, но е за трети път в града под тепетата. Всъщност младият мъж вече е успял да се запознае с някои от най-впечатляващите зони на града - "Тракия" и "Капана". 
Първото посещение на холандския дизайнер в "Капана" съвпада с времето на възраждането на квартала на творческите индустрии.  "Когато бях там преди 2 години, точно започваха всички инициативи, ориентирани към арт креативната сфера. Сега всичко се е развило. Чудесно е", разказва той. 
Като чужденец е впечатлен от културния микс в Пловдив, от комбинацията на традиционни местенца и модерни барове, но като творец е очарован от Братската могила и паметника там: "Не от политическа гледна точка", категоричен е той. "Мястото е интересно в чисто архитектурно отношение, а също като усещане и атмосфера."
Адриаан се занимава основно с технически ориентиран дизайн. 
"Обичам лампи, които се въртят, мотори, ефекти, електроники", разказва той. Любовта му към българския чушкопек обаче си има специална история - зърнал го на балкона в дома на българската си приятелка, моментално останал поразен, отделно - това били най-вкусните чушки, които някога опитвал. И така се влюбил в уреда.  
И понеже Адриаан планира да се завърне в Пловдив и със сигурност отново да участва в седмицата на дизайна, обещава да развие идеята си и да успее да представи не само прототипи на алтернативни чушкопеци, но и истински работещи такива. 
"Чушкопек", представен в кино "Космос", е един от четирите проекта на група холандски дизайнери, обединени под името BULGARIAN ORDINARITIES/DUTCH ODDITIES, които предлагат нов прочит на мотиви от българското културно наследство с идеята, че чуждото възприятие дава нова перспектива върху добре познатото. Във фокуса са обекти, които са нормални за българите, но холандците възприемат като странни и необикновени.

Виж коментарите (3)

Още по темата (9):
14.10.2018 Алесандро Салерно: Качеството ми на живот се подобри в Пловдив, "Капана" е вторият ми дом
05.08.2018 Тепетата на Пловдив впечатлиха индонезийката Рани
04.08.2018 Мексиканци се впечатлиха от Пловдив и хората му
03.06.2018 Зина Сренсен: Харесва ми, че пловдивчаните са безгрижни и социални. Понякога твърде безгрижни
12.05.2018 Панайотис Христу: В Пловдив всеки е готов за купон във всеки момент и приемат чужденците с отворено сърце
14.07.2017 Малтиец се влюби в Пловдив и стана фен на един от двата местни гранда!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).