ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Граждани недоволстват от малки магазини в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 13.10.2021Коментари (3)5250
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив започва информационна кампания, която да увеличи дела на разделното събиране на хартиени отпадъци от малките търговски обекти. Това стана ясно на среща, организирана по инициатива на зам.-кмета по екология Анести Тимчев с ръководителите на ОП "Чистота“, рециклиращи фирми и представители на районните администрации.

"Целта на тази среща да намерим решение на един проблем, който затруднява работата на почистващите фирми и създава сериозни затруднения пред рециклирането на отпадъците. Малките търговски обекти генерират сериозен обем от картонени отпадъци ежедневно, които според общинската наредба имат право да изхвърлят в цветните съдове за разделно събиране, но вместо това те пълнят контейнерите за битови отпадъци, а гражданите са недоволни, че кофите преливат от боклуци“, коментира Анести Тимчев.

В същото време експертите от рециклиращите фирми подчертаха, че в по-големия си процент хартията, изхвърлена в общите контейнери, става негодна за рециклиране и се налага да бъде депонирана. Затова подобряването на събирането й ще помогне за намаляване на обема от отпадъци, които се депонират на сметищата Цалапица и Шишманци.

Зам.-кметът подчерта, че без участието на търговските обекти и рециклиращите фирми, няма как да се справим, необходимо е усилие от тяхна страна. На срещата стана ясно, че Община Пловдив ще изготви писма до управителите, за да получи всеки един обект подробна информация за реда на събиране и изхвърляне на хартиените отпадъци.

Припомняме, че според общинската наредба за управление на отпадъците, ако търговските обекти генерират по-големи количества, могат да сключат договор с лицензирана фирма, която да извозва отпадъците, каквито имат големите вериги, хипермаркетите и моловете.

"С дирекция "Екология" сме подготвили и много активни действия за работа с гражданите, а  заедно с неправителствени организации подготвяме редица кампании, които имат за цел да се повиши информираността за ползите от разделното събиране, защото основният участник в този процеса сме всички ние, хората, масовите потребители на опаковани стоки. Без нас е невъзможно системите за разделно събиране на отпадъци да работят успешно и ние, всички граждани, трябва да положим усилия за това“, коментира още Анести Тимчев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 13.10.2021 г.
+2
 
 
Отново общински идиотии, тия общински идиоти що не пробват как се хвърля примерно кашон с размери 60х40х30 см? Що не пробват как трябва да се сгъне и разкъса кашон с такива размери, че да влезе в жълтите контейнери?!?!? И след това да си представят, че тряба за ден да се хвърлят поне 20 такива кашона, плюс още толкова с по-големи и по-малки размери. На общинските тиквиници все някой друг им е виновен, че не са измислили работеща и ефективна система.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: