Грандиозно честване по случай 80-годишнината на Иван Теофилов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:50 / 22.04.2011
1686
Грандиозно национално честване стяга община Пловдив за 80-годишния юбилей на големия пловдивски поет, преводач, драматург и режисьор Иван Николов Теофилов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Събитието ще се състои на 22-и април (петък) от 18:30 ч. в камерната зала на Драматичния театър в Пловдив и се организира под патронажа на кмета Славчо Атанасов от Община Пловдив, Сдружение на български писатели и издателство "Жанет - 45".

На специалния брифинг днес в община Пловдив, организиран по повод на честването, участваха кметът Славчо Атанасов, председателят на ОбС Илко Илиев, издателката Божана Апостолова и художникът Атанас Хранов.

Стана ясно, че специално за случая, Хранов е направил 1-ят елемент от проекта "Седмия хълм", а именно 120-килограмов бордюр, изработен от бетон и чугун, на който е вградени стих на Иван Теофилов. Елементът ще бъде монтиран в подножието на Джумаята.

"Заедно с бордюра, направихме и пейка, на която написахме: "Тук седя поета Иван Теофилов", разкри още подробности Божана Апостолова. Тя поясни, че пейката струва 140 лв. и е донесена специално за събитието от Стара Загора.

"Все още не е ясно къде ще бъде поставена, но ще бъде задължително на централно място в града", каза Илко Илиев.

В програмата, по случай 80-годишнината на Теофилов е включено и изпълнение на "Хора на момчетата" в Пловдив. Освен това, директорката на Народна библиотека "Иван Вазов", Радка Колева, ще изготви библиография на поета, която ще му бъде официално връчена.

"За първи път община Пловдив се е сетила да покани всички хора, повечето от тях в пенсионна възраст, които с творчеството си, са оставили незаличима следа в културните традиции на града ни", каза още Божана Апостолова.

Тя провокира, кмета Атанасов, всеки присъствал на честването да получи подарък книга. Градоначалникът пое провокацията и обеща, че за целта общината ще закупи нужният брой книги.

Стана ясно, че коктейлът, даден часове преди събитието, ще се състои в двора на Драматичния театър и ще бъде осигурен от председателят на ОбС Илко Илиев.

Ето и част от имената от голямата плеада български творци, които ще присъстват на тържеството. Това са актрисата Илка Зафирова, която ще чете стихове на юбиляря, Ицхак Финци, Иван Цанев, Силвия Чолева, Светослав Игов и други наши артисти, режисьори, поети и писатели. На честването в Драматичния театър в петък слово за Иван Теофилов ще изнесе професор Михаил Неделчев.
Припомняме, че Иван Теофилов е роден на 24 март 1931 г. в Пловдив. Завършил е ВИТИЗ "Кръстю Сарафов". Работил е като драматург в драматичните театри в Бургас и Русе и като драматург и режисьор в Централния куклен театър - София.


Водещ редактор на популярната библиотека за съвременна световна поезия "Поетичен глобус" в издателство "Народна култура", завеждащ отдел "Поезия" в сп. "Пламък", основател и редактор на литературното сп. "Сезон". Бивш председател на Сдружението на българските писатели. Почетен гражданин на Пловдив от 2001 г. Автор е на 9 стихосбирки, както и на "Антология на българския символизъм" (1996) и на книгата с есета и пътеписи "Монолози" (2001, ИК "Жанет 45").

Пиеси на Теофилов и негови постановки са представени на Кралските тържества в Единбург (Великобритания, 1969), Международния фестивал на авангардните изкуства във Виена, 1972 г. и на турнета в много европейски страни, Африка, Индия и Япония. Стиховете и пиесите му са преведени на много езици.


Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
03.07.2018 Възстановиха чешмата на Седмия хълм
06.09.2011 Божана Апостолова: Седмият хълм е първото нещо "супер" за последните 20 години
05.09.2011 Кметът Славчо Атанасов откри "Седмият хълм“ на духовността
05.09.2011 Безплатни книги за пловдивчани днес на откриването на "Седмият хълм"
03.09.2011 Безплатни книги за пловдивчани на откриването на "Седмият хълм"
18.08.2011 Славчо Атанасов призова кандидат-кметовете да подкрепят Пловдив за Европейска културна столица '2019
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).