Готов е обвинителният акт срещу кмета на Брезово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 24.11.2016
3107
Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Димитър Томов, Радньо Манолов, Стойна Малешкова и Стоянка Стоянова.

Обвиняемият Томов е предаден на съд за това, че за периода от 17 януари 2013 г. до 21 август 2014 г. в Брезово, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - заместник-кмет на община Брезово, в съучастие като извършител със Стоянка, подбудител и помагач, в кръга на службата си е съставил официални документи - нотариални удостоверения на подписите на заявителите в заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми от различни пенсионни фондове в друг фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, в които са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че подписите на заявителите са положени или потвърдени пред него с цел да бъдат използвани тези документи като доказателства за горепосочените обстоятелства - престъпление по чл. 311 ал.1 във връзка с чл.20 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Радньо е предаден на съд за това, че от 10 февруари 2014 г. до 26 май 2014 г., в гр. Брезово, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - кмет на община Брезово, в съучастие като извършител със Стоянка, подбудител и помагач, в кръга на службата си е съставил официални документи - нотариални удостоверения на подписите на заявителите в заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от различни пенсионни фондове в друг фонд за допълнително пенсионно осигуряване, в които са удостоверени неверни обстоятелства, че подписите на заявителите са положени или потвърдени пред него с цел да бъдат ползвани тези документи като доказателства за горепосочените обстоятелства - престъпление по чл. 311ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Стойна е предадена на съд за това, че от 26 февруари 2013 г. до 2 октомври 2014 г., в гр. Брезово, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - секретар на община Брезово, в съучастие като извършител, със Стоянка, като подбудител и помагач, в кръга на службата си съставила официални документи - нотариални удостоверения на подписите на заявителите в заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуални партиди от различни пенсионни фондове в друг пенсионен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, в които са удостоверени неверни обстоятелства, че подписите на заявителите са положени или потвърдени пред нея с цел да бъдат използвани тези документи като доказателства за горните обстоятелства - престъпление по чл.311 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Стоянка е предадена на съд за това, че през периода от 17 януари 2013 г. до 2 октомври 2014 г., в гр. Брезово, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител и помагач с Радньо, Димитър и Стойна, е подбудила, умишлено е склонила и подпомогнала чрез съставяне на документи - заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида от различни пенсионни фондове в друг фонд за задължително допълнително пенсионно осигуряване и предоставяне на парични средства за заплащане на такса за нотариални удостоверения на подписите на заявителите в заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуална партида в друг пенсионен фонд, в които са удостоверени неверни обстоятелства, че подписите на заявителите са положени или потвърдени пред тях с цел да бъдат използвани тези документи като доказателства за горепосочените обстоятелства - престъпление по чл.311 ал.1 във връзка с ал.1 във връзка с чл.20 ал.3 и ал.4 във връзка с ал.1, във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на досъдебното производство са били разпитани над 150 свидетели. По-голямата част от тях са потвърдили, че не са давали съгласие за прехвърляне на натрупаните им по партидите парични средства за допълнително задължително пенсионно осигуряване и не са прехвърляли доброволно тези средства чрез посредничеството на обв. Стоянка С., която работила като осигурителен посредник на пенсионно-осигурителна компания. Свидетелите разбрали за промяната от писма, изпратени им от осигурително-пенсионните компании, с които ги уведомявали, че е извършено прехвърляне на средствата им в друг фонд чрез заявления, подписани лично от тях. 

Друга част от свидетелите твърдят, че обв. Стоянка им е предоставяла множество документи, които са подписвали, без да им се разясни какви са последиците, като подписите в заявленията били полагани в банков офис в Брезово. Установено, че свидетелите не са полагали с нотариална заверка подписите лично пред кмета, неговия заместник и секретаря на община Брезово, каквото е законовото изискване при прехвърляне на партида от един пенсионен фонд в друг. Съгласно чл. 83 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност кметът, заместник-кметът и секретарят на общината са имали право нотариално да удостоверяват подписите на лицата. Тримата обвиняеми удостоверили, че свидетелите лично са положили подписите си пред тях в заявленията, което обстоятелство не отговаря на истината. Делото е насрочено в Районен съд-Пловдив.


Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
04.11.2014 Окончателно: Общинарите от Брезово са отстранени от длъжност
27.10.2014 Отстраниха от длъжност кмета на Брезово
27.10.2014 Отстраняват от длъжност кмета на Брезово?
24.10.2014 Аферата "Брезово" набира скорост, поискаха отстраняването на кмета
23.10.2014 Задържаха и кмета на Брезово
23.10.2014 Повдигнаха обвинения на длъжностни лица от община Брезово
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).