Горещ казус със заведение в "Капана"! Ще има глоби след внезапна проверка

Автор: Мариана Панчева
Коментари (17)
08:50 / 26.08.2017
26739
Изненадваща акция за нарушения в Капана след сигнал на Plovdiv24.bg проведе Пловдивският инспекторат в сряда късния следобед. Ето какъв бе поводът за нея, какви са резултатите, констатациите и обещанията. Всичко започна с обстойно писмо на наш читател, с което той повдига няколко въпроса, относно бар в квартал "Капана":

"На улица "Христо Дюкмеджиев" се намира бар "1890". Барът се държи от конфликтна личност, която не спазва общинските разпоредби и търговските закони. Тъй като общинският инспекторат заряза квартал "Капана" този сезон и спря да идва на проверки, тези, които са склони да нарушават правилата го правят. 

Тротоарното право на "1890" е 1,80 метра от сградата към улицата и съответно ширината на сградата. То е съобразено така, че автомобили със специално предназначение да могат да минават свободно при нужда. От началото на сезона (април) до преди седмица - от сутринта до затваряне, заведението изкарваше маси до средата на улицата и нарушаваше тротоарното си право. 

Тъй като собственикът е конфликтна личност и си търси поводи да се заяде с хора, развиващи дейност в квартала, пуснахме сигнал към Общинския инспекторат, за да спрем тези волности. Входирахме сигнала, описвайки, че тротоарното право се нарушава от отваряне до затваряне и даже се изкарват и маси след 17,00 часа, които влизат в територията на други сгради. Обяснихме и че заведението работи след 24,00 часа, за което може и да няма разрешение.

Минаха няколко дни и в деня, когато им направиха проверката масите бяха махнати, преди да дойде инспектората. Човекът се хвалел в квартала, че му се били обадили преди да дойдат. Очевидно се познава с инспекторите, назначени в квартала или просто си плаща, за да няма актове. След като инспекторите напуснаха, масите се изкараха отново. Обадихме се да подадем отново сигнал. На следващия ден масите отново се махнаха и отново инспекторите, дойдоха след махането им. След проверките, сега сутринта бара стартира, спазвайки тротоарното си право, а между 14,00 и 17,00 часа улицата отново се зарива с маси и се нарушава тротоарното право до след 24,00 часа. Инспектората не изпрати проверка след 17,00 часа, както бяхме подали в сигнала си." 

И още:

"Бар "1890" обслужва клиенти на незаконно построена тераса! Ако застанете срещу бара, ще видите, че има два входа - ако влезете през десния, ще се качите до втори етаж, а той ще ви отведе до тераса с маси. Тази тераса е незаконна, не е трябвало да бъде построявана на калкан със съседната сграда. Това са паметници на културата, не може да се строй както ти е кеф. На тази тераса одобреният проект за построяване е абсолютно различен. Съответно е незаконна и съответно не е одобрена от архитект и конструктор и е потенциално опасна. Нарушава и закона за паметниците на културата. 

Район "Централен" е уведомен за това нещо, както и КЗП, но все още не реагират, бавят се, не затварят терасата за ползване, а там има хора и може да стане беля.... 

Уведомени са и НИНКН в София за незаконния строеж и за това, че тези хора незаконно са боядисали сградите около терасата, без одобрен проект от НИНКН. Терасата е отворена за ползване - съответно няма реакция..."

Plovdiv24.bg се обърна към споменатите институции. 

След подаден сигнал в Инспектората в сряда - 18,20 часа, служители (обикновено обслужващи друг район) бяха изпратени на внезапна, държана в тайна проврека в "Капана" лично от шефа на "Инспектората" Ангел Славов

"Направихме изненадваща проверка на някои от марковите заведения с интересни имена. Почти всички бяха изрядни по отношение на схемите за поставяне на маси за открито сервиране. Точно за бар "1890" обаче е констатирано разполагане на маси извън утвърдените схеми сле 17 часа. Съставен е протоколи и акт (тоният рамер предстои да се определи, в рамките на от 100 до 5000 лева). 

"Тази година заведението няма други констатирани нарушения", посочи Славов. "Възможно е да сме изпуснали положението, но вече ще ги следим изкъсо, особено след като са си позволили веднъж нарушение." 
<div>
Що се отнася до обвиненията срещу негови служители, той ги определи като безпочвени и бе категоричен, че иам абсолютна вяра на инспекторите си. 

Отговорът на район "Централен"

"Цялата сграда е с разрешително за строеж от 90-те години. Дълги години е била в процес на строителство, приключилата миналата година", обясни кметът на района Георги Стаменов

"Ако е пусната жалба до кметството (особено такава, засягащи незаконно строителство), то по всяка вероятност сме отговорили, че документите на сградата са изрядни и сме я пуснали в експлоатация." Стаменов сподели, че при подобни сигнали винаги връчват писма с резултатите и на двете страни - и проверяваната, и жалещата се. 

"Ако в случая обаче става дума за междусъседски войни или спорове между конкуренти, не администрацията в тази, която трябва да бъде арбитър", категоричен е той. 

Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).