Голямата базилика на крачка от откриване, готвят изненади

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
12:26 / 14.10.2020
5816
Голямата базилика в Пловдив е една крачка по-близо до приемането на първите туристи, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес в обекта ще стъпи държавна приемателна комисия (ДПК), която се състои то 10 души - представители на Министерство на културата, община Пловдив, РИОСВ, пожарната и други институции, които имат отношение към обекта. Следва издаване на акт 16 и влизане на базиликата в експлоатация.

"От лятото има акт 15, с което всички строително-монтажни работи по проекта са приключили. Това включва консервацията и реставрацията вътре в базиликата, както и облагородяването на пространството около обекта. До няколко дни трябва да получи акт 16. След това археологията, която е вътре в базиликата трябва да бъде предоставена за управление на община Пловдив“, обясни заместник-кмета по култура Пламен Панов.

Веднага след като тези процедури приключат, базиликата ще бъде отворена за туристи. Цените на билетите са обявени още през март.

Панов повдигна завесата и около част изненадите, които ще очакват туристите при посещението на емблематичния обект. Всеки ще може да види как предполагаемо е изглеждала базиликата през 4 век. Мозайките на втория етаж съдържат около 70 вида птици. Вграден е софтуер, чрез които посетителите ще могат да избират една от птиците, която е изобразена на мозайките и да научат интересни факти за нея - дали съществува днес, какъв хабитат обитава и с какво се храни и т.н. Зам.-кмета заяви, че има още много интересни изненади, които за сега ще останат в тайна.

Репортерска проверка на Plovdiv24.bg показа, че зад спирката на бул. "Цар Борис III Обединител“ има оформени два сухи фонтана, подобни на този в Цар-Симеоновата градина. Има и чешма с питейна вода, която вече работи. До самата сграда има стена с цитати на видни българи и чужденци, както и послания от посолствата на различни държави.

Достъпът е на две нива – на горното посетителите могат да разгледат брознова отливка на древния Филипопол, изработена от скулптора Теодор Бонев. Ясно се вижда как е изглеждал града ни в античността, като се различават античния театър, форума и римския стадион и централните тепета.

На долното ниво са експонирани старинни предмети, включително колони от минали времена. Там е поставена и голямата археологическа сензация на базиликата – античната каменна стела от 255-та година, чрез която 44 души почитащи бог Дионис, благодарят за оцеляването си при готското нашествие от 251 г.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).