Глобяват ни до 500 лв., ако не спазваме новата наредба за паркиране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
12:12 / 27.12.2011
10228
От 30 до 500 лева ще плащат пловдивчани и гостите на града, ако нарушат новата наредба за реда на спиране, престой и паркиране на пътни превозни следства на територията на община Пловдив. Това става ясно от проект на наредбата, който е съгласуван с КАТ и е качен за публично обсъждане в сайта на общината. Наредбата влиза в сила, след като се гласува от местния парламент. Припомняме, че първата сесия на ОбС Пловдив за 2012 г. ще се състои на 19 януари.

Ето и по-важните акценти и санкции, които предвижда новата наредба:

Категорично е забранено спирането в парковете, градините и всичко, което се определя като зелена площ. Предвиденото наказание е от 30 до 100 лева. Който реши да паркира на забранено място, рискува колата му да бъде принудително преместена на наказателен паркинг.

Репатрирането с паяци се запазва, въпреки че вече е намалено до минимум, а по празниците - спряно. Допуска се да качваме автомобили върху тротоари само ако те са с тегло до 2,5 тона и при условие, че за пешеходци остават минимум два метра ширина за преминаване. Изискването е посочено изрично и в Закона за движение по пътищата, но засега в Пловдив масово се нарушава. 

Дребни нарушения при паркирането ще се наказват с глоба с фиш до 50 лева. Сега по фиш плащаме 20 лева. Който откаже да подпише фиша или го оспорва, униформените от Общинска полиция и КАТ ще съставят акт за административно нарушение. Ако и този път шофьорът не плати в 7-дневен срок, се издава наказателно постановление, където вече няма мърдане. 

Санкции от 50 лева са предвидени в наредбата и в случаите, когато спираме на места за инвалиди, без да имаме право за това. За хора с увреждания се осигуряват задължително места във всяка "синя зона", гласи новата наредба.

Собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение. Собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи лице, на което е предоставил ползването на моторното превозно средство.

За използване на неиздадена по съответния ред, недействителна карта за преференциално или привилегировано служебно паркиране, на извършителя се налага глоба в размер от 200 (двеста) до 500 (петстотин) лева, като картата се изземва от контрольора, установил нарушението. В този случай се уведомява и районното полицейско управление.

За частично или цялостно повреждане или нерегламентиран демонтаж на пътен знак, указателна табела или друго регламентирано поставено съоръжение за вертикална пътна сигнализация, на извършителите се налагат глоби в размер от 100 (сто) до 500 (петстотин) лева.


Виж коментарите (18)

Още по темата (108):
25.09.2013 Откраднаха три знака "Синя зона" само за два дни
19.08.2013 23 000 лв. за месец в общинската хазна от платени паркоместа в града
12.08.2013 Близо 300 000 лв. са постъпленията на ОП "Синя зона, паркинги и гаражи" за
юли
22.07.2013 Тотев: "Синя зона" не е на загуба, до момента има 400 000 лв. печалба
26.03.2013 Край на разширението на "Синя зона" в Пловдив
05.02.2013 Част от бул. "Марица-юг" става "Синя зона"
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).