Гласувано: Пловдив тегли многомилионен заем за Водния проект

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
11:14 / 21.12.2020
3900
Опозицията в Общинския съвет на Пловдив се опъна на предложението на администрацията да се вземе заем в размер на 19 790 163 лв. за осигуряване на собственото участие на Общината в изпълнение на интегриран Воден проект - етап 1, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че проектът е разделен на пет подетапа, като първите два - за подмяната на малките канализационни инсталации в четирите микрорайона около моста на Герджика са изпълнени на 35-40%. Десен процента изпълнение има на подмяната на малкия колектор, което започна преди месец. Четвъртият етап е подмяна на големия колектор на "Дунав" - "Брезовска", който ще струва 19 милиона лева и който всеки момент ще стартира.

Последният етап е реконструкцията на Пречиствателната станция. "Има избран изпълнител, но една година се водят дела за избор на надзон. Преди няколко дни е постъпила още една жалба. Без комплексен доклад не може да бъде издадено строително разрешение" - коментира вицекметът. 

Счетоводителят на проекта Велина Трифонова обясни за какво ще се използват парите. Собственото финансиране е в размер на 34 млн. лв., от които 10 млн. (11%) са недостиг на общината на допустимите разходи. Останалите 24 млн. са парите, които не могат да се финансират от Оперативната програма, в това число и 16 млн. лв. ДДС, част от което е възстановимо, и пътната настилка, която е изцяло за сметка на община Пловдив.

Съветниците поставиха въпроса и за наложените от Управляващия орган финансови корекции. "Към момента има изплатени 9 милиона от Оперативната програма към община Пловдив. Собственият принос на етап договориране е 34 млн., а след това има множество финансови корекции, като всички са за нарушаване на документацията на обществената поръчка. Става въпрос за близо 3 200 000 лв. Тези пари ще бъдат финансирани чрез това решение на ОбС сега, ще бъдат финансирани от пловдивчани. Призовавам администрацията да извърши проверка, защото 4 от тези финансови корекции са влезли в сила и не се очаква решение на ВАС. Една от финансовите корекции - за "Драгиев и ко", не е обжалвана във ВАС. Кой ще поеме отговорност?" - попита Йордан Иванов.

Зам.-кметът Райчев отговори, че обществените поръчка са правени след 2018 г., но всички финансови корекции се обжалват. "Община Пловдив е декларирала, че ще съфинансира. Предлагаме да е чрез финансов инструмент, иначе в следващите години ще трябва да осигурим пари от бюджета на Пловдив и ще се лишим от нещо друго" - каза той.

Д-р Веселка Христамян посочи, че от този заем след подмяната на водопровода загубите ще бъдат намалени с 2.5%. "С проекта ще подменим около 12.5 км водопровод и около 15-16 км канализация. Пловдив има над 800 км водопровод и  милиарди няма да ни стигнат за тях. Процентът е малък, защото извършваме малка подмяна на водопровода" - отговори Райчев. 

От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят предложението не защото са против Водния проект, а защото са против сегашният кмет да тегли заем, който има 3 години гратисен период и ще се изплаща от следващия.

В крайна сметка с 32 гласа "за", 3 "против" и 13 "въздържал се" предложението беше прието.

Съветниците одобриха да се вземе и друг кредит - в размер на 10 милиона, отново за изпълнение на Интегриран проект за водите на град Пловдив. "За" гласуваха 35, нито един не се обяви "против", 13 с "въздържал се".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).