Геният-математик демонстрира решението на Аполониевата задача

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
13:35 / 13.01.2011
21685
"Смело ще кажа, че до мен стои един гений", каза Славчо Атанасов на днешната среща в Община Пловдив с 18-годишния математик Радко Котев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Кметът  връчи на момчето поздравителен адрес, емблемата на Пловдив "Древен и вечен" и албумът "Пловдив завинаги" за изключителното постижение на малкият гений в областта на математиката, с което името на Пловдив се нарежда на челно място в историята на световната наука.

Радко Котев е 5-ят човек в света, решил Аполониевата задача, но за 1-ви път в света по негов способ. Това е изключително постижение, направено в областта на математиката.

"В разговорите с него ми стана ясно колко е скромен. Гордея се с това, че Радко е роден в Пловдив, защото да бъдеш пловдивчанин е чест и достойнство", развълнуван бе Славчо Атанасов.

При 18-годишният гений има наследственост: и двамата родители на момчета са математици. Роден е на 20.06.1992г. в Пловдив. Когато става на 3 години, семейството му се премества в Благоевград, където живеят до завършването на момчето на 3 клас. След това малкият гений и близките му заживяват в София. Майката на момчето споделя, че когато Радко е бил на 3 годинки, е решавал задачите за 1-ви клас, а в 1-ви клас е смятал отрицателните числа за 6 клас. 

В момента Радко Котев е ученик от Националната природо-математическа гимназия в София и смята това за много престижно. Признава, че няма проблем с никой от учебните предмети. И все пак най-труден му се вижда немския език.
За бъдещите му планове сподели, че сега е приет в "Глазгоу" Шотландия със специалност "Приложна математика и информатика".

"Никога не съм се стремил да постигна това нещо. След около 2 години работа по тази задача, достигнах до основният факт в моето решение. Отне ми около 2 месеца да го докажа. По принцип се бях отказал, но една сутрин взех едно листче, начертах си решението и конструкцията и взе, че стана. Амбицирах се да реша Аполониевата задача, защото учителят ми по математика Христо Стоянов в 9 клас при представянето на задачата, каза че много малко хора в света са я решили ", каза 18-годишният гений.

Т. нар. аполониеви задачи са задачи за построяване на окръжности, минаващи през дадени точки или допиращи се до дадени окръжности или прави. Първоначалната задача на Аполоний се състояла в намирането на всички окръжности, които се допират едновременно до три предварително зададени окръжности. Аполоний доказва, че броят им не надвишава 8.

След официалната част Радко Котев демонстрира решението си на задачата.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (15)

Още по темата (3):
13.01.2011 Кметски поздрави за 18-годишния Радко, решил Аполониевата задача
12.01.2011 Славчо Атанасов поздравява младия гений, решил Аполониевата задача
18.12.2010 Български ученик намери решение на най-великия геометричен проблем
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).