Ген. Кольо Бъчваров: Правилата за обществен ред не се спазват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:10 / 18.10.2011
3524
Предлагаме ви интервю с ген. м-р Кольо Бъчваров - офицер от резерва, на тема "Сигурност и обществен ред".

- Г-н генерал, как оценявате състоянието на сигурността и обществения ред в Община Пловдив?

Сигурността и общественият ред в една община в едно населено място като гр. Пловдив са функция от дейността на Общинския съвет, на кметската администрация и на тяхното взаимодействие с останалите държавни структури и институции намиращи се на територията на Общината. Това са структурите на МВР, съд, прокуратура, митници и др. Формално погледнато основа за работа и поле за изява в тази посока има, тъй като има приети регламентиращи и нормативни документи в тази посока. Тук въпросът е дали те се изпълняват и какъв е резултатът от тяхната реализация.
За най-голямо съжаление, той е почти нулев. Защо? Защото правилата за обществен ред не се спазват, а превенцията на престъпността е никаква. Самият факт, че контрабандни цигари се предлагат във всички квартали на града, в близост до РПУ и КАТ и то без страх от санкции, е показател само за едно - че липсва ред. Това е само един факт, а те са много и различни, и времето не би ни стигнало да ги изброяваме.

- Кое според Вас е по-важният елемент - сигурността или общественият ред?

Двете неща са взаимно свързани. Гаранцията за сигурността на гражданите е създаденият железен обществен ред. Той се гарантира от дейността и присъствието на институциите в Общината. Работното взаимодействие между тях във всяка една посока, гарантираща добър обществен ред и сигурност на гражданите. Действията на институциите по време и след случая в Катуница показаха, че такова взаимодействие липсва. Това е лошо.

- Все пак според Вас чувстват ли се сигурни гражданите на град Пловдив? Каква е степента им на сигурност?

За да отговоря на този въпрос бих желал да направя едно уточнение в посока на условията за лична сигурност на гражданите. Създадени ли са такива условия в нашия град? Според мен личната ни сигурност е едно от важните неща, върху което всички следва да помислим. Всички си спомняте, че още с началото на въздушните удари срещу Либия, кметът обяви, че сме във война с тази страна. Това бе и повода да се съберат представители на институциите, за да дискутират как да се гарантира сигурността на гражданите. Това беше меко казано несериозно. Определено считам, че заплаха от страна на Либия е най-малкият проблем на пловдивчани.

Какво според мен е личната сигурност на гражданите в най-широк аспект. Това е дали се чувстваме сигурни когато:

- шофираме личните си коли и лавираме между дупките по улиците на града. Тези прословути дупки, които гълтаха безбожно много средства от бюджета на Пловдив;

- се движим вечер прибирайки се от работа по неосветените улици, оглеждайки се под силата на страха да не ни нападнат;

- пресичаме улиците и булевардите нощем по неосветените и неугледни подлези на града;

- напускаме домовете си, отиваме на почивка с надеждата, че жилищата ни са защитени от посегателства;

- се движим по улиците, че вещите и украшенията, които носим със себе си няма насилствено да станат притежание на някой друг;

Тази лична сигурност бихме искали да имаме всички, защото посягайки на личните ни автомобили, на жилищата ни, на вещите ни посягат на душите ни. Влизат в личното ни пространство, което си е чисто наше и бихме искали да бъде защитено. За тези проблеми не е виновна нито Либия, нито нейният диктатор Кадафи. За това, че не се чувстваме сигурни в собствения си град са виновни тези, които ни управляваха досега.

За да сменим статуквото, за по добър ред и сигурност в нашия град, гласувайте за Гиньо Матев и листата на ВМРО с № 17 в интегралната бюлетина.


Виж коментарите (1)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).