Галерия "Възраждане" представя обща изложба на братя Каспарян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:34 / 30.10.2018
4925
"Хармония", "Дисхармония" и "Недосегаемите" са част от темите, които поставят в новите си творби двамата известни пловдивски графици - проф. д-р Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касапян. Изключително въздействащите рисунки могат да се видят в галерия "Възраждане". Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. Двамата братя, които са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, представят общо 15 творби навръх 55-ия си рожден ден.

Идеите на произведенията им отново са изцяло с Библейска насоченост и символика. На последната им самостоятелна изложба "Светлина от Словото" (в Дома на етносите в Пловдив през 2016 година), братя Касапян подредиха 38 свои творби - графики, създавани в продължение на 25 години, чрез изключително рядко срещаната и сложна техника на "сухата игла". Техните произведения са известни с това, че пресъздават сюжети от Стария и Новия завет, които ни понасят в пътешествие във времето от Сътворението до днес и носят дълбоки послания.

Серията творби "Отворено небе" ще разкрие пред пловдивските ценители на изкуството различни начини, по които човек реагира на Божествения призив за живота си, както и "Изход", символизиращ Спасението от тъмнината и злото. Пет от рисунките на дoц. Крикор Касапян са с инсталирано вътрешно осветление. Художникът е работил върху паус с прозиращи рисунъчни материали.

"Преживях всичко стотици пъти, докато рисувах", признава проф. д-р Мъгърдич Касапян и навярно затова въздействието на творбите е изключително силно, респектиращо и кара всеки да се замисли дълбоко върху смисъла на живота. Той изобразява раните в тялото на Христос като процепи, през които се виждат небесата. Рисува с креда, въглен и сангин, използва и дигитален печат.

Всички рисунки са с формат 100 х 70 см. Експозицията може да бъде разгледана до 19 ноември т.г. Tворби на Мъгърдич и Крикор Касапян притежават  Виктория Алберт музей, Галерия Душиша Япония, Принт клуб център във Филаделфия, Пенсилвания,  Галерия Инджов в Пловдив, Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия в Пловдив, както и много колекционери.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).