Фондация "Заедно" спечели нов проект, насочен към етническото многообразие на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:08 / 10.08.2022
1298
"Един град, три религии, седем етноса - от миналото, за бъдещето" е новият проект на фондация "Заедно" в Пловдив, подкрепен от Национален Фонд "Култура“. Той е част от 8 проекта на пловдивски културни организации, на стойност близо 200 000 лв., които са одобрени за финансиране по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Проектът е насочен към документиране и архивиране на нематериалното културно наследство на общностите с най-стара история в Пловдив. Името на проекта идва от идеята на известния режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн, който още през миналия век искал да създаде в Пловдив музей с това име.

Проектът включва 8 периода от годишния етнокалендар, с над 20 локални събития, които ще бъдат основа за изготвянето на мултимедиен продукт - 9 аудио и видео епизода, свързани с родовите традиции и местните обичаи на 7 етнически общности.

Програмата подкрепя любители артисти и творчески състави на етносите с най-богата история в Пловдив. В творческия екип на проекта са артистичният директор Арлин Каспарян - хореограф–режисьор, възпитаник на АМТИИ проф. "Асен Диамандиев“ и Хрипсиме Ноурукян - хореограф и координатор на събитията. Архивът с нематериалното културно наследство на традиционните празници на етническите общности в Пловдив ще бъде създаден по идея на председателя на Фондация "Заедно“ Лалка Златанова – автор и ръководител на проекта.

Според оценката на екипа на НФ "Култура“, Фондация "Заедно“ има опит и видими резултати в областта на развитие и подкрепа на любителските изкуства. Част от историята й е свързана и с дългогодишната дейност на първото в Пловдив и България Студио за свободни танци "Dance to the max", което има редица номинации и награди.

Събитията и проектите на организацията са широко отразявани в регионални и национални медии. Със своите инициативи фондацията осигурява широк достъп до събитията си и има важен принос в развитието на градска публична среда. Заключението на комисията е, че цялостното изпълнение на проекта ще създаде предпоставки за неговото надграждане и след приключването му. Според експертите от НФ "Култура“ предвидените разходи са добре обосновани и реално необходими и бюджетът е приет в пълен обем.

Другите одобрени проекти са на сдружение Културен семинар "Непознатите“, който ще подготви мащабен концерт в Пловдив, с участието на изворни колективи на етническите общности, като фокусът е върху власи, татари и гагаузи. Изключително интересен е и проектът на Сдружение за исторически възстановки "Филипопол“. С помощта на любители екипът ще пресъздаде един от най-интересните периоди в историята на града - Филипополското херцогство, който е свързан с преминаването на кръстоносните походи през България.

По "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ Култура в Пловдив е одобрен и образователен проект "СИМФОДЕЦА“ на Къща за музикални вълшебства "Дивизи“, който планира създаването на детски оркестър. Народно читалище "Христо Ботев-1905" - Пловдив ще подготви театралния спектакъл "Игра на службогонци“, а от Сдужение "Медии с човешко лице“ ще правят серенади-изненади под прозорците на пловдивчани.

Сред одобрените за финансиране са и танцовият спектакъл "Характерът и душевността на тракиеца в българския танц“, както и S'cool Rock Fest за ученически рок групи, които ще се изявят на голяма сцена пред публика в парк "Лаута“.

Фестивалът "Младостта на Пловдив – различна, но единна“ на Медицински университет Пловдив ще обедини над 300 самодейци от Пловдивските университети. В него ще участват музикални, театрални и танцови състави на български и чуждестранни студенти. Със средства по програмата ще бъде възроден и Фолклорен фестивал в село Белащица. НФ "Култура“ ще финансира и културни събития на читалищата в Карлово, Калофер и други селища в пловдивска област.

Над 300 000 лева ще получат от Национален фонд "Култура“ и Общински институт "Старинен Пловдив", четири музея в града, НБ "Иван Вазов", Градската художествена галерия, Операта, Кукления театър и музикалното училище. Проектите бяха одобрени през месец юли т.г. по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Грозна постъпка пред мол в Пловдив
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
"Либхер": Освободени са 58 служители, продажбите са в застой!
20 години затвор за двойното убийство в "Северен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).