Фамилна къща струва по-евтино от апартамент

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
09:37 / 14.02.2011
61977
Къщата е за богатите, а обикновеният българин може да си позволи само апартамент. Да, ама, не! Битуващото от години обществено мнение вече не отговаря на реалностите. Сега е точно обратното. Излиза по-евтино да си построиш еднофамилна къща в близките до Пловдив Марково и Белащица, известни като пловдивските "Бевърли хилс", отколкото да си купиш ново жилище в някой от добрите за живеене градски квартали. Това твърди Михаил Иванов, собственик на строителна компания "АЙ ДИ ЕЛ" /"IDL"/, която предлага комплексната услуга - от намиране на парцела до построяването на завършена къща, готова за внасяне на мебелите. И за да не е голословен говори конкретно с цифри. "Взимаме за пример жилище от 100 кв.м. Закупуването на парцел от 500-800 кв.м излиза от 15 до 30 000 евро. Проектирането, прекарването на ток и вода и самото строителство на 100 кв.м дом е около 40 000 евро. Или общо всичко коства около 55 000 евро, което означава, че еднофамилната къща е с цена 550 евро на квадратен метър. В тази сума влиза не само реалната площ за живеене, а и двор, гараж, облагородяване на целия терен. Къде в града ще намериш нов апартамент на цена 550 кв.м на квадрат, завършен "до ключ"? А и всеки знае, че като купуваш 100 кв.м ти реално получаваш максимум 70 кв.м, защото в тази квадратура са включени общи части - стълбища, площадки, асансьори, тераси и т.н", посочва фактите г-н Иванов.

Така направената калкулация ясно показва кое е по на сметка. За средностатистическо семейство с 2 деца най-добрият вариант, например, е 120 кв.м жилище с 3 спални и голяма всекидневна. Такъв апартамент в града с включен гараж или парко място струва минимум 100 000 евро. За същата сума може да се построи голяма къща от 200 квадратни метра с двор и гараж в "най-баровските" райони около Пловдив, които хеликоптерната акция на НАП направи доста известни.

Всяко семейство с месечен доход около 2 - 3 000 лв. може да си позволи "лукса" еднофамилна къща на кредит именно по тези места, категоричен е Михаил Иванов. Строителна компания "АЙ ДИ ЕЛ" работи с УниКредит Булбанк, която е готова да финансира доизграждането на къщата, ако клиентът си е купил парцела и са налети основите, строежът е на кота нула, до цокъл.

Само 6 месеца след закупуването на терена човек може да внесе мебелите в новия си дом. "Ако през март сме започнали проектирането, през септември хората вече имат построено жилище, с теракот, фаянс, дограми, подови настилки, боядисване", подчертава късите срокове за изпълнение Михаил Иванов.

Офертите на "АЙ ДИ ЕЛ" са изключително изгодни и заради отстъпките, които строителната компания дава. 20 процента по-малко от офертната цена плащат желаещите да строят еднофамилна къща, ако сключат договор до края на февруари, 10% е намалението до края на март. Реалната услуга може да бъде извършена през цялата година според желанието на клиента, т.е. той получава по-ниска цена при планиран строеж през пролетта или лятото, като точната дата на започване на строителството се фиксира в договора.

Михаил Иванов посочва още един неопровержим аргумент да живеем в къща, а не в блок с десетки съседи. Липсата на стрес от неразбориите с комшиите е ключът към по-дълъг и спокоен живот, който водят хората в Западна Европа и Америка, живеещи предимно в еднофамилен дом.


платена пулбликация


Виж коментарите (25)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).