ФОИ: Културното ни наследство не може да бъде търгувано и разрушавано

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:04 / 09.03.2016
3266
Позиция на Фондация "Отворени изкуства" по казуса с разрушения тютюнев склад:

Фондация "Отворени изкуства" би искала да изрази крайното си възмущение и огорчение от факта, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8, която е паметник на културата (независимо от документалния статус в кой да е момент), беше разрушена напълно неправомерно при скандални обстоятелства - без публичен дебат, скришом в неработен ден, със съмнения за фалшифициране на документи и криминални деяния.

Тъжно е, че подобен разрушителен акт на културно наследство от местно и национално значение в полза на неясни частни интереси е възможен и че институциите, позволили случването му, не са имали волята, интереса или необходимата задълбоченост и експертиза, за да го предотвратят. 

Тъжно е и плашещо, но се надяваме, че стартиралата публичната акция, от която ние също сме част, ще спомогне не само за запазването на последните останки от фасадата на сградата, но и за разкриване на случая и подробностите около него. 

Независимо от тълкуванията на закона и възможните бъдещи промени, ние заставаме твърдо зад становището, че сградата трябва да бъде възстановена в първоначалния й вид.

Един от основните приоритети на фондация "Отворени изкуства" от самото й създаване е градската среда, нейното анализиране, обсъждане и обживяване. Двата ни най-важни проекта в тази насока са дискусионната серия "Беседка за града" и "Алтернативна карта на Пловдив". 

Тютюневият град е важна тема и в двата проекта, с което се целеше насочването на вниманието към уникалното архутектурно наследство, останало в Пловдив след златните години на тютюневата индустрия в града, както и запознаването на публиката с историята и значението на тези сгради.

През 2012 г. фондация "Отворени изкуства" съвместно с архитектурно студио 8 ½ организира "Беседка за града" и дебат, посветен на тютюневите складове.

През 2013 г. издадохме и двуезичната "Алтернативна карта", която включва 6 архитектурни и културни маршрута, единият от които е маршрут "Тютюневото градче". 

Тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 беше част именно от този маршрут, заедно с още 7 емблематични сгради. Надяваме се, че градът ни няма да допусне културно-историческте маршрути да обеднеят още.

Тютюневият град от години пустее, а с това се руши и наше уникално наследство. Липсата на воля от страна на администрацията, както и постепенната забрава от страна на нас, гражданите, ни изправи пред сегашната абсурдна ситуация. 

Сега обаче, повече от всякога, е важно да говорим, да си спомняме и да покажем, че културното ни наследство не може да бъде търгувано и разрушавано за сметка на модерни проекти и бизнес интереси.

Ние като организация ще продължаваме да работим усилено - както по темата за Тютюневия град, така и за другите културно-исторически "маршрути" в града ни.


Виж коментарите (1)

Още по темата (100):
03.01.2024 Съдебната сага за съборения тютюнев склад на "Одрин" 8 продължава без
яснота
11.11.2023 Административният съд върна делото за събарянето на тютюневия склад "Ориент Табако"
18.03.2023 Сагата с тютюневия склад "Ориент Табако" продължава
20.01.2023 ВАС окончателно взе решение за склада на "Одрин" 8
04.02.2022 Окончателно: Обвиняемите за съборения тютюнев склад в Пловдив бяха
оправдани
23.11.2021 Възстановяват полуразрушения склад на улица "Одрин"
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).