"Explore Bulgaria: ПловдиВ" пита откъде идва думата "майна"

Автор: Мария Морунова
Коментари (21)
13:30 / 05.06.2019
9457
Шестсерийната поредица "Explore Bulgaria: ПловдиВ", посветена на града на тепетата, стартира тази вечер на малък екран. Премиерата на първия епизод обаче бе днес със специални гости Драгомир Симеонов, водещ на предаването и представители от продукционния екип на Агитпроп – Борис Мисирков, Георги Богданов и Мартичка Божилова. Те определиха сериала като "зараза", която пускат, за да предизвикат интереса към познатия и непознатия Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"За да направим този сезон, трябваше да разберем Пловдив - прекосихме го надлъж по река, влязохме в Стария град по скала, научихме как се отглежда мавруд и как се прави вино от него", разказаха от екипа на поредицата.

"Тук съм си изкарал детството. Като всеки пловдивчанин аз имам много и нито една теория за това как се е родила думата "майна". За себе се мислех, че идва от братовчед ми, който ме научи на тази дума, но не. После мислех, че идва от някой друг роднина. Всъщност ние сме заварили и това културно наследство на Пловдив и трябва да се отнасяме към него като към такова. И грижливо да пазим думата, да я предаваме нататък и да не я заменяме с "брат", разказа с усмивка лицето на филма Драгомир Симеонов и допълни "опознах Пловдив по пътища, по които нямаше как да се случи, ако местни само ме бяха разхождали. Аз като дете на София и Пловдив съвсем съм на място във филма, който среща не местни за Пловдив за Пловдив с местни хора".

Проектът "Explore Bulgaria" на National Geographic e създаден преди 5 години от екипа на Агитпроп. От тази вечер по телевизията стартира "Explore Bulgaria: ПловдиВ", който всъщност предлага 6 кратки документални филма, в които главното е откривателството. А първият епизод започва от сърцето на града и т.нар. Голямата базилика. Разказана е историята на Седмото тепе, на часовниковата кула, поставен е и въпросът "Откъде идва думата "майна".

На премиерата на първия епизод от поредицата в Пловдив бяха част от откривателите във филма, както и официални лица като зам.-кмета Александър Държиков и председателят на ОбС Савина Петкова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (21)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).