Европейска нощ на музеите в Пловдив днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 16.05.2015
2105
Днес отбелязваме XI издание на Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция. 

Регионален исторически музей - Пловдив ще работи с две от своите експозиции: "Съединение на България от 1885 г." и "Българско Възраждане". Обектите ще работят от 9:30 ч. сутринта до 1:00 ч. вечерта.

Днес в сградата на Областното събраниe на Източна Румелия (пл. "Съединение" № 1) ще приюти Нощ на азиатското кино, а входът ще бъде свободен след 16:00 ч.

От 16:00 часа ще бъде представена лекцията "Формирането на представата за Азия в българското културно пространство (от Възраждането до първите години на кинематографа)" на доц.д-р. Андроника Мартонова (Институт за изследване на изкуствата към БАН). 

Предложената лекция ще направи един интересен документален обзор и анализи на архиви от българската преса и книжнина, които информират Българина за екзотичните и далечни източни култури.

Азиатските култури се идентифицират в България бавно и в един ранен етап този процес може би разчита и на масовостта на медията, наречена филм. Всяка източна култура се легитимира по собствен начин в своето дълго пътешествие към Балканските страни.

До голяма степен акостирането в България е предопределено и конституирано от политическите и икономическите отношения на страната с Европа и останалия свят. Киното е масов социален феномен, който артикулира културното различие. То създава нови пространства, в които различни традиции и прилежащите им ценностни системи се реализират и интерпретират посредством културното възпроизвеждане. 

Лекцията ще бъде придружена с презентация и богат архивен материал.

От 17:30 ще се прожектира късометражния филм "Затънтен" (2014, реж. Радослав Шарапанов, Outlying, България, 11 минути).

След 18:00 часа ще се прожектира "Долината на цветята" (2006, реж. Пан Налин, Valley of flowers, Индия, 155 минути).

От 21:30 ще се прожектира "Гневът на краля" (2014, реж. И Че Гю, The Fatal Encounter, Република Корея, 135 минути).

За днес къщата на Димитър Георгиади (ул. "Цанко Лавренов" № 1) ще представи музейна изложба, посветена на Найден Геров и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество "Родолюбие", а входът ще бъде свободен след 18:00 ч.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...
Очевидец на катастрофата в Пловдив: Чух набиване на спирачки, тук...
Катастрофа до пешеходна пътека в Пловдив между ТИР и кола
Пловдивският митрополит Николай с историческо богослужение в Иста...
Славата им се носи в чужбина: Пловдивчанката, която създаде някои...
Гражданин за инцидента на "Руски": Време е да си зададем един въп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).