Евреите в Пловдив: Нашият хилядолетен и красив град не познава омразата между отделните етнически общности

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
15:11 / 12.11.2017
7940
Организацията на евреите в Пловдив - "Шалом", излезе с декларация по повод поръгаването на паметника на Альоша.

В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят внушения. Злонамерено се драска варварски по паметници и с квалификации се обиждат групи от хора.

В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от враждебни надписи, отправени към евреите. Нас, представителите на българската, в частност на пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие.Всички знаем, че всеки опит за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните органи ще издирят нарушителите.

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят.

Нашият хилядолетен и красив град не познава омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!


Виж коментарите (21)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).