Еврейската общност отбеляза Ханука, празникът на светлината и победата над злото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:20 / 20.12.2022
2021
Между 18 и 26-ти декември, еврейската общност празнува Ханука, празникът на светлината и победата над злото.

В неделя /18.12/, еврейската общност в Пловдив отбеляза началото на празника на светлината – Ханука. Церемонията по запалване на традиционния свещник – Ханукия, се случи в пловдивската синагога. По традиция основната свещ на Ханукията се пали от специален гост в синагогата. Пловдивската еврейска общност оказа честта по символичното внасяне на светлина на депутата от 48-то НС и виден общественик – инж. Росен Костурков.

Друг свещник беше запален от вицеконсула на Република Турция в Пловдив и председателя на сдружение "Паралелен свят" – Кремена Стоянова.

След церемонията по запалването младежите от сдружение "Паралелен свят" поздравиха еврейската общност с няколко музикални изпълнения на традиционни ханукални песни.

Синагогата посрещна гости от различните етноси, които живеят заедно в гр. Пловдив, студенти от ПУ "Паисий Хилендарски", представители на фондация "Хаир", фондация "Заедно", Община Пловдив и други приятели и партньори на общността. Еврейската общност посрещна празника и с празнична почеерпка, организирана от своите членове и приятели.

Церемонии по запалване на свещите за Ханука се случват на различни места в целия град по време на осемте дни.      

Еврейската дума Ханука означава "посвещение" и е наречена така, защото празнува повторното освещаване на Светия храм в Йерусалим.

През втори век пр. н. е. Светите земи са управлявани от Селевкидите (сирийско-гръцки народи), които се опитват да принудят еврейският народ да приеме гръцката култура и вярвания. Противно на всичко, малка група верни, но зле въоръжени евреи, водени от Юда Макаби, побеждават една от най-могъщите армии на земята, прогонват гърците от Йерусалим, и преосвещават Светия храм в Йерусалим.

Когато се опитват да запалят менората на храма (светилникът със седем разклонения), те откриват само една-единствена кана със зехтин, която не е унищожена от гърците. По чудо, след като запалват менората, каничката с масло за един ден гори цели осем дни, докато може да се приготви ново масло, отговарящо на условията на ритуална чистота.

Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
06.12.2023 Празниците идват. Как да си спестим семейните скандали
01.12.2023 Ето как да си комбинираме дните, за да почиваме много по Коледа и Нова
година
12.11.2023 Куче на хотел - от 25 до 130 лева, а срещу още 20 отива и на разходка
16.01.2023 Коледа остава най-важният празник
16.01.2023 Коледната елха в центъра на Пловдив провокира пловдивчанин
11.01.2023 Тонове компост се получават от преработка на коледните елхи
Още новини от Новини от Пловдив:
Борислав Инчев: Пловдив не трябва да бъде възприеман като част от...
870 души не знаят дали ще се събудят утре
Активисти от ГЕРБ обновиха пейките в много посещаван парк в "Запа...
Читател: Пловдивският зоопарк се премести на Пазарджишко шосе
Жители на Съединение към Цвета Караянчева: "Време е отново ГЕРБ д...
Брутално задръстване на АМ "Тракия" към Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).