Ето какво предстои по улица "Младежка" в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
09:50 / 02.02.2021
15011
Водно огледало, в центъра на което стои съществуващо и в момента дърво, нови пейки, висока растителност и много храсти предвижда идейният проект за реконструкция на ул. "Младежка", разработен по поръчка на кмета на район "Централен" Георги Стаменов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проектирането е направено, след като миналата година беше финализирана осемгодишната съдебна сага за развалянето на концесията на пазара на улицата с Атанас Червенков - Райфъла. Веднага след това се премахнаха всички търговски обекти, които не се използват по предназначение, а на работещите павилиони е даден гратисен срок за реорганизация на бизнеса. 

Идейният проект за ул. "Младежка" предвижда голяма част от тротоарните настилки и от плочниците на кръстовището на булевардите "Васил Априлов" и "Шести септември" да се озеленят с дървета и храсти. Гъстата зеленина ще бъде естествена преграда между автомобилите и градинката пред областната администрация, където е ситуирано водната атракция. 

В посока към бул. "Копривщица" са предвидени няколко детски площадки и зони за отдих и почивка. След ул. "Славейков" са обособени места за паркиране, както и четири къта за пазар. Той ще бъде тип Фермерски пазар - в определен ден, в рамките на 3-4 часа, производители ще предлагат своя био и натурални продукти от градината.

Пътната част на кръговото на сегашната последна автобусна спирка ще се преработи така, че да се обособи площ от около 1200 - 1400 квадрата, на която ще има пазар с подземен паркинг. Идеята търговската част да е тук е обвързана с очакванията, че след изграждането на новия мост на река Марица и свързването на булевардите "Копривщица" и "България" тук ще стане една от основните артерии в града. Така всеки, който преминава с автомобила си, може да спре на паркинга, да си купи необходимите продукти след което да си продължи пътя. От друга страна, търговията ще се събере на едно място, а община Пловдив ще получава такси, с които спокойно ще покрива разходите по поддръжката на тази зона. 

"Личната ми убеденост е, че е безкрайно нужно това нещо да се направи, тъй като зеленината в нашия град не е много. Ако успеем да реализираме такъв проект, в "Мараша" ще се формира вторичен градски център с много зеленина и това ще е белият дроб на квартала, събирателният център на всички. Смятам че, зоните за отдих и почивка, особено зелените пространства, трябва да се опитваме да развиваме доколкото може, тъй като сами виждаме проблемът с паркирането колко е голям, а в бъдеще ще става и още по-голям" - коментира районният кмет Георги Стаменов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (20):
08.10.2023 Вижте как ще изглежда "Младежка" след плануваното преобразяване
29.10.2022 Край! Култово заведение в Пловдив затваря врати завинаги
19.10.2022 Принудително премахват култово пловдивско заведение
28.05.2022 Апел: Не разрушавайте тази култова пловдивска кръчма!
16.03.2022 Премахват една от най-евтините кръчми в Пловдив
15.03.2022 Сигнал "унищожи" известно заведение в Пловдив, описано е като най-мизерното място на света
Още новини от Новини от Пловдив:
Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
Шофьор хвърли 100 лева на задната седалка на патрулка, пробите му...
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).