Електронен рекордер следи сърдечно болни от разстояние

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:28 / 02.06.2008
2993
Три броя електронни рекордера, които отчитат пулса, честотата и ритъма на сърдечната дейност от разстояние, са най-новата придобивка в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ "Свети Георги". Те ще бъдат изпробвани тази седмица на пациенти с висок риск от запушване на кръвоносните съдове или прекаран инфаркт, съобщиха от Университетската болница в Пловдив. Услугата за сърдечно болните е безплатна.

Миниатюрните теле-ЕКГ-та са с големина на клетъчен телефон и позволяват на лекаря да следи състоянието на сърдечно болния във всяка точка на света, обясни доц. д-р Иван Мануков, началник на Клиниката по инвазивна кардиология. За целта, освен специалното устройство, пациентът трябва да има GSM, а ако е в чужбина - и платена услуга "роуминг" на някой от мобилните оператори, добави той.

Електронните рекордери са последният писък на медицинската техника, които позволяват на сърдечно болните да водят пълноценен и качествен живот. Макар и уникални, с тях се работи изключително просто - във всеки момент, в който усети напрежение, пациентът включва устройството и чрез мобилния си телефон изпраща записа на показанията на сърдечната дейност на лекуващия лекар. Чрез специална станция, която улавя сигналите, на място, в кабинета си той получава електрокардиограмата, разчита я на монитор и дава консултации на болния от разстояние. Освен да обработва получените ЕНГ-та, системата ги записва и съхранява.

Както за рискови пациенти, електронните рекордери могат да бъдат използвани и от малки болници в Пловдив и региона, които не разполагат с модерна апаратура и квалифицирани специалисти, подчерта д-р Мануков. Според него наличието на специалното устройство позволява да се изгради център за проследяване на сърдечно болни, където лекарите извършват прегледа на място, изпращат показанията в Университетска болница и получават консултации по всяко време какво лечение да предприемат. Болният също може да бъде инструктиран дистанционно какъв начин на живот да води, подчерта доц. Мануков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май
Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловд...
Начало на инцидентите в Пловдив за днес
Роднини и приятели се прощават със загиналите Кристиан и Теодора
Влоши се състоянието на пожарникаря, който пострада тежко в спаси...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).