Експертизи нищят скандалното застрояване зад Юбилейния блок в Кючука

Автор: Георги Василев
Коментари (4)
17:40 / 11.01.2021
9890
Вещи лица са се захванали да разнищят как се е стигнало до скандалното застрояване зад Юбилейния блок в район "Южен“, където вече се издига многоетажна нова жилищна сграда, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В момента казусът се разглежда от Административния съд под тепетата. Случаят стигна до съда след като граждани са оспорили пред магистратите промяната на  подробният устройствен план на терена, която е дала зелена светлина за започването на строежа.

Второто заседание беше преди дни, а експертиза по делото е изготвил главният архитект на община Стамболийски Румяна Иванова – Николова. По време на делото стана ясно, че теренът първоначално е бил отреден за изграждане на забавачка, но ПУП-ът е променен през 2005 година. Според експерта, проектът за изменението на подробният устройствен план е изготвен и приет в условията на Закона за устройство на територията и наредбите към него, съответно би следвало да са спазени правилата и нормите, действащи към този момент.

Беше обсъдена и калната "улица“, по която в момента преминава строителната техника. Според Николова по ПУП не е нужна схема "Транспорт и комуникации“, а такава схема не е била открита по делото, по време на проучването и в общината.

"По мое лично мнение, не е и нужно изработването на такава план-схема за проект като оспорения по делото. Подобни схеми са необходими за неразработени територии и територии извън населени места“, твърди вещото лице.

Тя е нарекла въпросното пътче "неформална улична мрежа към задните "второстепенни входове“ на съществуващите жилищни сгради“. Според нея, от задната страна най-малко по противопожарни норми е имало някаква улична мрежа, но не всичко се нанася в плана.

На въпросът дали застроената площ на жилищната сграда, разгъната застроена етажна площ, плътността на застрояване и кинта на жилищната зона би ли следвало да са предмет на разрешението за строеж, вещото лице отговори, че всички тези показатели са част от скицата виза за проектиране, която пък е част от преписката за издаване на разрешението за строеж и трябва да отговарят на действащия към момента на издаването ѝ застроителен план за съответното УПИ.

Заради наличието на още въпроси ще бъде изготвена и допълнителна експертиза, която трябва да бъде готова до средата на февруари.  

Съседите, които присъстваха на заседанието твърдят в социалните мрежи, че представителите на фирмата, която строи зад Юбилейния блок са им предложили да платят всички разходи по производството, ако делото бъде прекратено. От инициативния комитет са отказали, а в момента тече дарителска кампания, за да се съберат парите за новата експертиза.

Виж коментарите (4)

Още по темата (358):
23.04.2024 Шофьор: Положението в Пловдив е кошмарно! Търсете варианти, защото с това строителство ще става още по-зле!
15.04.2024 1200 евро за квадрат: Сабри Сюлейман от Момчилград купи нов едностаен апартамент в Пловдив
28.03.2024 Застрояват огромен парцел в западната част на Пловдив
25.03.2024 Средният ипотечен кредит за покупка на апартамент в Пловдив нарасна до 72 000 евро
25.03.2024 Спад в цените на жилищата в Пловдив и в още един град
14.03.2024 Зелена светлина за новия мегакомплекс в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).