Експерти: Вятър или буря могат окончателно да съборят тютюневия склад

Автор: Васил Динев
Коментари (5)
08:55 / 21.03.2016
4312
Plovdiv24.bg публикува позицията на инвеститора "Одрин"8 ЕООД във връзка с необходимото обезопасяване на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив без редакторска намеса:

Съзнавайки отговорността си на инвеститори, но и на факта, че за приемането на адекватно решение за тютюневия склад на "Одрин" 8, са необходими спешни действия от страна на всички оторизирани институции, оповестяваме пред обществеността становището на експертите, че оставането на сградата в този й вид е опасно за хората, околната инфраструктура и трафика.

Това становище ние вече заявихме пред Общината с апел за бързи действия от страна на всички заинтересовани страни. 

Настояването ни за спешни действия е продиктувано от изготвеното по наше настояване конструктивно становище относно устойчивостта и обезопасяването на сградата след частичното й събаряне. 

То по категоричен начин указва, че опасността от самосрутване или политане на фасадни стени е голяма, особено при неблагоприятни въздействия като вятър или буря. 

В становището, изготвено от инж. Костадин Палазов, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/ се казва, че е необходимо вземането на спешни мерки. 

С оглед на височината на останалите фасадни стени /20 м/ се налага обезопасяване в разширен периметър - около - 25-30 м, а не както на този етап, за да бъдат избегнати нежелани инциденти. Което иначе казано означава - районът в радиус от по-малко от 25-30 метра е опасен. 

Ние не бихме искали след един нежелан инцидент да задаваме въпроса - кой ще носи отговорността? Ние искаме да поставим въпроса преди да се случи каквото и да било с компрометираната част от сградата на "Одрин" 8. 

И заявяваме позицията си, че когато става дума за подобна опасност за хората, прехвърлянето на топката между различни институции и страни е не само неработещо, но и опасно решение. 

Затова още веднъж поставяме проблема с опасното състояние на сградата в този й вид. Съобразихме се с решението събарянето да бъде спряно. Но решението за това какво трябва да бъде възстановено няма нищо общо с бездействието при една подобна тревожна констатация на експертите. 

По тази причина поискахме наши представители да участват на експертно ниво в Комисията по чл. 73, която ще обследва сградата. Община Пловдив уважи това наше искане и ни покани. Ние потвърждаваме участието си.


Виж коментарите (5)

Още по темата (100):
03.01.2024 Съдебната сага за съборения тютюнев склад на "Одрин" 8 продължава без
яснота
11.11.2023 Административният съд върна делото за събарянето на тютюневия склад "Ориент Табако"
18.03.2023 Сагата с тютюневия склад "Ориент Табако" продължава
20.01.2023 ВАС окончателно взе решение за склада на "Одрин" 8
04.02.2022 Окончателно: Обвиняемите за съборения тютюнев склад в Пловдив бяха
оправдани
23.11.2021 Възстановяват полуразрушения склад на улица "Одрин"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).