Експерт: В София, Пловдив и Варна живее 1/3 от населението на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:07 / 04.12.2017
3935
Три са проблемите, водещи до демографската ситуация в България - ниска раждаемост, миграция, смъртност. Темпът на намаляване на населението годишно е 48-50 000, което е един български град. Това не се случва само у нас, а в цяла Европа. Това каза бившият социален министър и съветник по социалната политика Христина Христова в ефира на bTV. "Численото намаляване е съпроводено със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел", допълни тя. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст, става ясно от представените данни. 

"На 100 души, напускащи пазара на труда, постъпват на работа 63 млади. Това е коефициент на демографско заместване. Тук се полагат усилия от правителството като учене през целия живот, налага се да се пригаждат работните места. Пригаждането на системата на здравеопазване и образование. 50-60-годишните ще станат източник на работна сила на пазара на труда в бъдеще", прогнозира Христова.

"Застаряването е ключов фактор на пазара на труда. В същото време има тенденция на намаляване на смъртността". "27 г. е средната възраст за раждане на първо дете. 539 000 по-малко жени във фертилна възраст до 2030 г.", отбеляза тя друга негативна тенденция. 

"В София, Варна и Пловдив живее 1/3 от населението на България. Имаме вътрешна миграция. Трябва да се работи в посока да станат по-привлекателни селата. Те се съживяват чрез европейската програмата за развитие на селските райони", каза още Христова.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).