Една трета от седмокласниците в Пловдив не знаят по кой път да поемат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:19 / 13.11.2019
2772
Над 30 % от учениците в седми клас не са наясно в каква професия биха искали да се развият. Данните са от проучване на Образователно-индустриалния борд в Пловдив. Той работи вече трета година с училищата и бизнеса, за да популяризира възможностите за ранно кариерно развитие на децата. Така индустриалните предприятия в региона могат да бъдат захранвани от млади и добре подготвени кадри.

От началото на годината до сега близо 260 ученици от Пловдив са посетили производствените предприятия в района, за да се запознаят отблизо с технологичния процес, а други 163 са гостували на професионални гимназии.

От Образователно-индустриалния борд са притеснени, че голяма част от седмокласниците не са наясно как ще продължат образованието си.

"Те все още нямат идея какво искат да учат, а по отношение на професия и кариерно развитие дори не можем да говорим.Тази година 12 предприятия се включиха в борда, организирахме 17 учебни групи, които посетиха на място, запознаха се с различните кариерни пътища.Те все още нямат идея какво искат да учат, а по отношение на професия и кариерно развитие дори не можем да говорим", казва Весислав Илиев от Образователно-индустриален борд- Пловдив .

Според експерти заетите работни места в индустрията за района на Пловдив ще продължават да се увеличават, ще расте и нуждата от работна ръка, съобщава БНТ.

"На практика готови кадри няма, ние взимаме от университета, завършили студенти, дори след трета, четвърта година, като предлагаме и почасово работа и ги обучаваме при нас", казва Гергана Филипова, директор "Бизнес развитие"

От тази година част от образователния борд в Пловдив са 10 основни училища и 3 професионални гимназии, които си партнират успешно с фирми от региона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив
Почина Христо Баев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).