EVN показа новия си шедьовър, оборудван с най-нови технологии

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
11:50 / 24.06.2021
7125
С официална церемония и прерязване на лентата беше открит новият диспечерски център на EVN - Електроразпределение Юг - Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сградата е построена за година и половина, точно по време на ограниченията за ковид пандемията. Оттук ще се контролира и управлява мрежата средно и ниско напрежение в Югоизточна България, която е близо 60 000 километра. Новият център ще интегрира двата досегашни диспечерски центъра в Пловдив и Стара Загора, като този в Стара Загора ще остане резервен, каза Йоаким Гасер.

Новият диспечерски център е оборудван с най-новите технологии в диспечерирането. В него ще работят 40 служители. За първи път Електроразпределително дружество изгражда нова сграда за диспечерски център.

Инвестицията в сградата и оборудването е около 4 млн. лв. и ще допринесе за технологичното развитие на град Пловдив, убедени са от компанията. От този център ще се управляват онлайн всички подстанции, възлови станции и трафопостове, както и връзката с ЕСО. 

"Производството на ВЕИ се увеличава постоянно, което е добро, но производството на енергия от вятър и слънце е непостоянно. Тази волатилност принуждава диспечерът да бъде гъвкав и да управлява мрежата. Необходимостта диспечерите да се намесват в такива случаи се увеличи значително през последните години. За да се подсигури стабилността на мрежата, трябва да се правят интервенции/намеса на диспечера в мрежата" - коментира Александър Сипек.

От стъпването на австрийската компания у нас досега само в град Пловдив са инвестирани близо 40 милиона лева, а догодина общата инвестиция в страната ще стане 2 милиарда лева. 

Заместник-кметът Тодор Чонов поздрави ръководството на компанията за новата придобивка. "Вярвам, че този първи център ще допринесе до повишаване качеството на услугите от EVN" - каза той и от името на кмета Здравко Димитров подари на домакините икона на Дева Мария. 

Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов изрази задоволство от реализирането на този проект, тъй като голяма част от професионалния му живот е минал в диспечерна. Дамянов приветства усилията на EVN и пожела компанията да продължи да инвестира за благото на региона. 

Областният управител Ангел Стоев приветства домакините и отбеляза, че в последните 20 години Пловдив и Пловдивска област се превърнаха в притегателен център за български и чуждестранни инвестиции. Съобщи и неизвестен досега факт - в момента община "Родопи" е втора по темпове на привличане на нови инвестиции за миналата година след София. "Основополагащият фактор за това е сигурна енергийна система и достъпна цена за бизнеса", посочи Стоев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).