ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN пак нагли! Искат 361 лева от пенсионер за необитаема къща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 26.01.2013Коментари (16)3906
© Plovdiv24.bg
Сметка за ток в размер на 360.96 лв. получава в началото на януари 2013 г. пенсионерът Вълчо Ганевски. Парадоксалното в случая е, че сумата е начислена за период отпреди година и нещо. По-точно ЕВН иска доплащане на сметката от 26 октомври 2011 г. до 20 януари 2012 г. на електромер в имот в с. Чоба, където по това време не живее никой.

80-годишният пловдивчанин наследил селската кирпичена къща след смъртта на брат си през 2009 г. Около година след това не е ходил там. После заедно със съпругата му решили да прекарват лятото на село, където е по-хладничко, а от октомври до май да се връщат в Пловдив. Плаща редовно сметките си за еленергия, без да пропусне дата. Видял, че електромерът в къщата е от старите - еднотарифен, без часовник за двойна тарифа, и до онзи момент всичкият ток е начисляван и плащан по скъпата дневна тарифа. Многократно сигнализирал инкасатора, че иска измервателният уред да бъде сменен.

"Смениха го преди година. И сега от ЕВН "България Електроразпределение" ЕАД ми съобщават, че старият електромер не съответствал на техническите изисквания. В писмото, което ми изпратиха, пише, че електроенергията е неизмерена и съответно незаплатена. Как тогава изчислиха, че за три месеца съм изразходил 1988 kWh? И преди смяната на електромера, и след това, с новия, не съм плащал по-високи сметки от 40 лв. месечно. За това могат да направят справка в техния архив. А всички съседи ще потвърдят, че през зимата в къщата не живее никой", разказва Вълчо.
Мъжът подал жалба до дружеството да преразгледат случая. Получил ново писмо, че уредът е изпратен за метрологична експертиза в Българския институт по метрология в Бургас. Направената експертиза констатирала, че електромерът не съответства на метрологичните и технически изисквания и отчита по-малко от консумираната електроенергия, като това "в никакъв случай не е свързано с неправомерно поведение от страна на абоната", е отбелязано в отговора на компанията. От дружеството обясняват също, че дължимата по корекционната сметка сума няма характер на санкция. "Изчисляването, изготвянето на справка и коригирането на сметките за изминал период се извършва от енергийното дружество във всички случаи на установени увреждания в целостта и функционалността на средствата за търговско измерване", пише в писмото.

"Първо, заради ЕВН месеци наред не можех да ползвам нощната, по-ниска тарифа, тъй като те се забавиха със сменянето на електромера. По този повод не получих никаква компенсация от тях. Второ, и със стария, и с новия електромер месечната сума, която плащам, е около 40 лв. Как така експертизата е показала, че старият електромер е отчитал по-малко от изразходваната енергия? Защо писмото, което ми изпращат, не е придружено с протокола от експертизата на стария електромер? И как така в къща, в която никой не живее, ЕВН ми начисляват да плащам по 117 лв. на месец", пита мъжът. И допълва: "Готов съм да предоставя писмо от кмета на селото и от съседите с подписи, че никой не е живял там в този период, но се чудя дали от ЕВН ще приемат това като доказателство. Но не са ми посочили, че имам право на такава реакция".

Вълчо и съпругата му, като повечето възрастни хора, са изключително стриктни по отношение на задълженията си. "Обадих се на телефона за информация на ЕВН и ми казаха, че ако не платя сумата, ще спрат тока. Намерих пари и платих", казва Ганевски. Сега обаче семейството ще изгладува парите и ще се лиши от лекарства.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще подкрепя изказванията на потребителите но ? 1. Този монополист е като един октопод и ако не се пречупи гръбнака му ...тежко и горко на потребителите. 2. Докато управляващите го толерират така ще бъде. 3. Бих се радвал ако назреете времето на 1997 г. - тази фирма е с ясни цели - колкото се може повече да граби. Запмнете едно - тия сметки които се палащат са свръх нереални . Ами вижте си онези листчета на които пише какво трябва да платите . Разни измислени такси а и във времето те ще се увеличават. Мачкайте по всякакъв начин тази система .
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 27.01.2013 г.
0
 
 
хах и това се случва в моето село
-2
 
 
Кат не плащаше нищо не ревеше,сега като видя дебелия-викаш те лъжат.КОМУНИЗМЪТ УМРЯ,ДЕДО,безплатен обяд няма,дядо ГОСПОД гледа и връща всичко.
+3
 
 
когато е показвал по малко после искат изравнително плащане, а когато човек е плащал повече след това никой не му връща пари
+5
 
 
Параграф 22,каквото каже монополиста това е.Иди доказвай че нямаш .....Казуса може да засегне всеки един абонат на ЕВН,за който от монополиста имат някакво съмнение,но нали електромерите са тяхни.Какво плащаме и си траем.Съдете ги,иначе няма правда.
+8
 
 
Няма ли институция в България, която да се занимава с подобни случаи?
Сподели какво ново....
на 26.01.2013 г.
+6
 
 
вън всички чужденци от България
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: