Две трети от малките фирми не желаят да кандидатстват с проекти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:53 / 29.05.2008
834
73,4% от собствениците на малки фирми нямат намерение за кандидатстват по оперативната програма за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес. Това сочат обобщените данни от национално проучване за готовността на малките и дребните предприятия да усвояват отпуснатите средства от Европейския съюз. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса с преподаватели, студенти и бизнесмени в Пловдив, организирана от Европейския колеж по икономика и управление и Икономическия институт на БАН.

Данните за нагласите на българските предприемачи бяха оповестени днес от доц. Георги Мишев, преподавател по статистика в Европейския колеж. Според него, една от основните причини за нежеланието на малкия бизнес да кандидатства с европейски проекти е ниската им информираност за различните фондове и програми. 

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма "Конкурентоспособност". "В голяма степен" условията за кандидатстване по нея се познават едва от 13,3% от запитаните предприемачи.

Наличието на монополи и нелоялната конкуренция са другите причини, които собствениците на малките предприятия посочват като пречка за повишаване на тяхната конкурентоспособност, обясни доц. Мишев. Въпреки това българския бизнес е настроен оптимистично и вярва, че до 10 години страната ни ще достигне средно европейското ниво на развитие, добави той.

Готовността на частните предприемачи да усвояват средствата по европейските фондове и програми бе проверена и чрез експресно телефонно проучване сред 100 фирми от Пловдив и региона. Изследването бе направено от Европейския колеж по икономика и управление специално заради организираната кръгла маса, обясни проф. д-р Желка Генова, преподавател по организационно поведение и социология във висшето училище. Според нея 56% от малките фирми в Пловдив не са реализирали проекти, защото нямат подготвени специалисти и не вярват в ползата от оперативните програми.

По-тревожната констатация обаче е, че почти всеки втори предприемач, който вече има опит с европейските програми, заявява че е бил подложен на корупционен натиск, обобщи проф. Генова. Заради това 55% от тях не виждат особена полза за бизнеса си след усвояването на европейската помощ, а половината от анкетираните фирми изобщо да не са реализирали проекти, добави тя.

Кръглата маса в Европейския колеж бе открита днес с доклад на ст.н.с. д-р Радка Илиева от Икономическия институт на БАН на тема: "Фирмената стратегия - фактор на конкурентоспособността в условията на единния пазар". Освен преподаватели и студенти в нея участваха и собственици на малки фирми от Пловдив и региона.

В съвременните условия това, което учените казват, се отнася до стратегиите за управление, повишаване на пазарния дял и преодоляване на конкурентния натиск. Все важни неща, които науката е длъжна да изследва и обяснява, а бизнесът -  да прилага, заяви д-р Илиева. Малките предприятия ще бъдат конкурентоспособни, ако държавата защитава лоялния бизнес, а университетите ни помогнат да си обучим персонала, обобщиха предприемачите на дискусията днес в Европейския колеж.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Грозна постъпка пред мол в Пловдив
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив
Само в Plovdiv24.bg: Подробна справка как върви един от най-мащаб...
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
"Либхер": Освободени са 58 служители, продажбите са в застой!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).