Държавата наема още строителна техника за разчистване в пострадалите села в Карловско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:18 / 12.09.2022
2111
"Обръщам се към строителните фирми да предоставят под наем още техника с водачи за разчистването на най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Карлово. Необходима е не само тежка механизация, но и малка техника, която да влезе в домовете на хората“. Това призова областният управител Ангел Стоев като уточни, че за целта е осигурено финансиране от държавата. Той помоли строителните компании, които имат възможност да се обадят на телефона на областна управа "Доброволци за Карлово“ - 0879 182 250, за да получат допълнителна информация за реда и условията за наемане.  

Търсят се спешно и транспортни фирми, които да осигурят ежедневното  извозване на 210 деца до училищата в Карлово, съобщи още областният управител. Той подчерта, че началото на учебната година е под въпрос, защото нито една фирма не е участвала в процедурата, обявена от общината. Нека желаещите отново да се свържат с телефона на областна управа за координация на доброволците и помощта от фирмите.  

Продължават възстановителните дейности в най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Каравелово – Богдан, Каравелово и Слатина. 120  строителни машини работят на терен и разчистват улиците и участват в  укрепването на речните корита.  

Продължават аварийните  работи за възстановяване на електрозахранването и водоподаването в засегнатите села като само в Слатина са отстранени напълно.

В Каравелово на 100 от домовете и сградите има ток, с изключение на уличното осветление. Причината е, че пороят е отнесъл стълбовете и за тяхното изграждане е необходимо време. В половината от селото вече има и вода, от ВиК-Пловдив уверяват, че до края на деня ще има и в останалата част.

В Богдан ток има в 70 на сто от къщите, а в половината има вода. Уверенията и на двете дружества е, че работят с усилени темпове, за да възстановят електрозахранването и водоподаването за цялото село. 

На този етап водата се използва само за почистване. От РЗИ-Пловдив всеки ден взимат проби, но все още не е годна за пиене и петте пострадали села.  

"На този етап има осигурена минерална вода, но тя е на привършване, затова всяка помощ от бутилиращите компании, сдружения и граждани е добре дошла“, подчерта областният управител.

Извършена е дезинфекция на улиците и всички публични пространства и обществени сгради, а от днес започва пръскане по домовете, за да не плъзнат зарази. 

В разчистването на населените места днес отново работят над 120 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и ВВС. Като 40 работят в Каравелово, 20 в Слатина, 40 в Богдан и 20 военнослужещи са в резерв с цел осигуряване на разтоварителни дейности на помощи, пристигащи от БЧК.

Виж коментарите (0)

Още по темата (219):
01.09.2023 Румяна говори година след наводнението: Какво е да изгубиш всичко, а държавата да ти даде пари за една врата
04.08.2023 Новият областен на Пловдив обиколи наводнените карловски села
12.07.2023 Кметът на Карлово с призив към правителството да бъдат почистени речните корита в наводнените села
22.06.2023 Кметът на Карлово настоява за създаването на Държавна агенция за борба с бедствията
31.05.2023 Започва ремонт на детската градина в Каравелово след наводнението
23.04.2023 Път в удавеното село Богдан пропадна след проливен дъжд
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).