ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Духовни маршрути в Пловдив 2021" се завръщат в четири емблематични обекта в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:55 / 16.06.2021Коментари (0)1586
©
Издателство "Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на "Духовни маршрути в Пловдив 2021“, които ще се проведат на два етапа – през юни-юли и през септември-октомври.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Маршрут: Епископска базилика на Филипопол от 10:00 ч. и от 11:30 ч., събота, 19.06.2021 г.

Тема 1: Археологически разкрития в Епископската базилика на Филипопол

Водач: археолог Жени Танкова, ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Антични мозайки в Епископската базилика на Филипопол

Водач: художник-реставратор доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископска базилика (2015 г. до днес); Малка базилика (2011–2014 г.); сграда "Ейрене“ (2003–2004 г.)

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Очаква ви едно невероятно изживяване заедно с проучвателите на Епископската базилика – Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова, които ще ви разкажат най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея.

Пред вас ще се разкрие модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Маршрут: Природонаучен музей – Пловдив и Дондукова градина, 24.06.2021 г., 17:00 ч., четвъртък

Тема 1: Флористичното разнообразие в парковете на Пловдив

Разходка в Дондуковата градина  Растителните видове в парковете на Пловдив  Редки и декоративни растителни видове  Исторически преглед (княз Дондуков-Корсаков, инженер Илинский, Люсиен Шевалас и др.)

Водач: гл. ас. д-р Юлиан Маринов, експерт по ботаника

Работил като експерт биоразнообразие в ДПП "Българка“, град Габрово. От 2011 г. работи в РПНМ – Пловдив като асистент по "Ботаника“ и завеждащ отдел "Ботаника“. През 2018 г. защитава докторска дисертация към ПУ "Паисий Хилендарски“ на тема "Флора и местообитания на ПП Българка“. Работил като експерт по редица консервационни проекти свързани с опазване на биоразнообразието. Има редица научни публикации в областта.

Тема 2: Иновативна експозиция в Природонаучния музей в Пловдив

Разглеждане на експозицията на музея: Природни образци  Жива експозиция – сладководен и морски аквариум, терариум, зала с живи пеперуди  3D дигитален планетариум – прожекция на филм  Иновационни елементи в интериора

Водач: гл. ас д-р Огнян Тодоров, директор на РПНМ – Пловдив

Завършил магистратура "Биология и химия“ към ПУ "Паисий Хилендарски“ и защитил докторска дисертация по зоология към АУ – Пловдив. Основна сфера на интереси е "Ентомология“. Ръководител и участник в редица природозащитни и научни проекти. Има редица научни публикации в областта на зоологията.

Маршрут: Цар Симеонова градина, 03.07.2021 г., 10:30 ч., неделя

Разходка в Цар Симеоновата градина – Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1891 г.; Паметникът на големия паркостроител Люсиен Шевалас  Езерото с фонтаните  Алеята на възрожденците с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др.  Градината на Гроздовия пазар с паметника на Йосиф Шнитер

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк, от 25 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти

Маршрутът включва няколко теми:

1. Първото българско земеделско-промишлено изложение. През 1891 г. българското правителство взема решение за организиране на Международно изложение, което да покаже успехите на млада България в стопанския живот и индустриална Европа, като път на бъдещото развитие на страната. Само за една година на терена на старото турско гробище "Шехедлик“ южно от Сахат тепе в Пловдив е създаден от паркостроителя Люсиен Шевалас чудесен парк, в който са построени близо 30 павилиона. Въпреки скептицизма на балканските ни съседи Изложението се превръща в триумф на страната и от 15 август 1892 г. до 30 октомври 1892 г. е посетено от над 180 000 души. Изложението начертава пътя на новото индустриално развитие на страната.

2. Няколко дни след изложението с указ на княз Фердинанд градината на изложението е наименована "Цар Симеон“ и подарена на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея и да я поддържат като най-красивия парк в страната. Вече близо 130 години наистина това е гордостта на Пловдив и един от най-красивите примери на парково изкуство в България. Историята на езерото в градината "Цар Симеон“.

3. Големият паркостроител Люсиен Шевалас, дошъл в Пловдив през 1879 г. само за няколко месеца с цел да направи градина на генерал-губернатора княз Александър Богориди и останал в нашия град до смъртта си през 1920 г. Създател на най-красивите градини и озеленени улици в Пловдив.

4. Алеята на възрожденците, създадена през 20-те и 30-те години на 20 век с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. През следващите десетилетия е допълнена с паметници на редица достойни българи, свързани с нашия град.

5. Маршрутът ще завърши в градинката на Гроздовия пазар и паметника на градостроителя на Пловдив архитект Йосиф Шнитер.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: