Древен и вечен! Такъв е Пловдив и той помни историята си!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
21:35 / 08.01.2018
13259
Пловдив отдава почитта си към големите родове от Възраждането, в тяхна чест Регионалният исторически музей събра историите им в специален календар-подарък за новата 2018-а, предаде репортре на Plovdiv24.bg. Заселването на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване българския характер на града.

"На тези фамилии, на тези велики личности на Българското възраждане дължим побългаряването на Пловдив и победата на българщината", заяви директорът на музея Стефан Шивачев. 

В календара място намират Чалъковият род, родът на д-р Стоян Чомаков, родът Кесякови, родът на Найден Герров и още, и още. А примерът им е особено актуален и сега. 

"Тези хора идват в Пловдив, натрупват значително богатство и го харчат за изграждане на православни храмове (и днес едни от най-красивите в Пловдив). Харчат го за просвета и създаване на български училища. И не на последно място - харчат го, за да изучат децата си, които пък, след като са получили образвоабието си в чужбина, се връщат в Пловдив и извеждат борбата срещу гърцизма, борбата за българска просвета, за самостоятелна българска църква и борбата за национално освобождение на България", не без гордост разказа Шивачев. 

Изданието "Род, Семейство, Отечество" може да бъде намерено в музейните магазини на експозиция "Съединение на България" на пл. "Съединение" 1 и експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).