Допълнителни изпити през септември за 3 специалности в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:16 / 29.07.2008
1911
За три специалности в Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" ще има допълнителни изпити през септември. Това съобщи доц. Даниела Маркова, зам.-декан на факултета, според която изпитите ще са за "Джаз и поп изпълнителско изкуство", "Педагогика на обучението по музика" и "Педагогика на обучението по изобразително изкуство". На тях ще се явяват пропусналите да подадат документи по време на редовната кандидат-студентска кампания през юли.

Общо в трите специалности на Педагогическия факултет с допълнителен изпит ще бъдат приети 65 бакалаври по държавна поръчка. Записването на кандидатите, които ще се явявят с музика и изобразително изкуство, започва след 11 август, подчертаха от „Учебен отдел" на Пловдивския университет. По традиция изпитите за специалността „Актьорство за драматичен театър" се насрочват в три кръга - от 17 до 19 септември, добавиха оттам.

Изпитите за "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" ще бъдат на 16 и 17 септември в три кръга. Първият включва рисуване на етюд натюрморт с графит, молив или въглен по избор. Вторият кръг е фигурална композиция по зададена тема, а  третият - събеседване с кандидатите и представяне на 3 до 5 лични изобразителни творби. Отпуснатите бройки за тази специалност по държавна поръчка са за 20 бакалаври в редовна форма на обучение, казаха от Педагогическия факултет.

Изпитите за "Джаз и поп изпълнителско изкуство" и "Педагогика на обучението по музика" ще са на 19 септември. Първоначално кандидатите трябва да се представят с две песни или 2 инструментални изпълнения по избор. Ако се справят успешно, могат да преминат във втория кръг на теста - устно препитване по солфеж, обясни доц. Таня Бурдева, ръководител на катедра "Музика" в Педагогическия факултет.  Според нея обявените бройки за прием по държавна поръчка за двете специалности са съответно 25 и 20 бакалаври.

Наред с фундаменталните дисциплини, като рисуване, живопис, графика и скулптура, бакалаврите от "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" ще изучават също "Графичен дизайн" и "Художествена фотография".  В обучението са включени и по две летни практики - в близост до археологически паметници по родното Черноморие и във вътрешността на страната, казаха от факултета. Учебният план е съставен по модел на образователната програма в художествените академии във Виена и Залцбург, подчертаха оттам.

Преподаватели в специалността са председателят на дружеството на пловдивските художници доц. Бисер Дамянов, който е ръководител и на катедрата "Естетическо възпитание" в Педагогическия факултет, както и художникът-живописец Константин Анастасов. Лекции по история на изкуството ще изнасят научните сътрудници от БАН Милена Георгиева и  Чавдар Попов, обясниха от висшето училище.

Квалификационната характеристика на завършилите „Педагогика на обучението по изобразително изкуство" им гарантира, че могат да преподават в средните общообразователни училища, както и да организират практически курсове, школи по изкуствата и пленери, заяви доц. Бисер Дамянов.

Обучението по „Джаз и поп изпълнителско изкуство" включва аранжиране за джаз и поп формации, импровизационни практики, работа с виртуални музикални инструменти, специализиран софтуер и електронни клавишни инструменти. Основните лектори в тази специалност на Педагогическия факултет са актрисата доц. Виолета Гиндева, режисьорът проф. Надежда Сейкова и китаристът и ръководител на джаз формацията "Бели, зелени, червени" Веселин Койчев. Джаз пеене студентите ще учат при Мая Бошева, български фолклор - при композитора Петър Люндев, а музикален анализ - при проф. Пенчо Стоянов, който чете лекции в музикалните академии в Австрия и Великобритания.

Общи дисциплини за специалностите "Джаз и поп изпълнителско изкуство" и "Педагогика на обучението по музика" са психология на общуването, педагогика, съвременен български език, солфеж, пиано. При педагозите ще бъде засилено обучението по всички класически и народни инструменти, певческите техники, дирижирането и хоровото пеене, обясниха от факултета.

След дипломирането си джазмените ще могат да работят като изпълнители в различни музикални формации, в звукозаписни студиа, като корепетитори на хорове или преподаватели в средните училища и школите по изкуствата. Завършилите "Педагогика на обучението по музика" пък се търсят като специалисти в СОУ, детски градини, музикални школи и състави, уточни доц. Таня Бурдева. Според нея, след втората година, бакалаврите във факултета ще могат да запишат и допълнителна специалност - за педагозите се препоръчва обучението по джаз, а за "Джаз и поп изпълнителско изкуство" - педагогическия профил.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).