Днес ще ви зададат много важен въпрос, ако се окажете на това място в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
00:00 / 31.10.2020
18303
Невероятна инициатива в Пловдив! Тя ще се случи точно днес. Ето за какво иде реч:

Доброволци ще анкетират по улица "Иван Вазов" с цел превръщането й в по-приятно и чисто пространство. След провеждането на допитването ще бъде организиран съвместен пешеходен тур из Тютюневия град, наречен “Разходката на Джейн", за да  бъдат локализирани конкретните проблеми и да бъде направен списък с желанието на гражданите за бъдеща промяна.

Локациите са предварително набелязани от сдружение БГ Бъди активен, след като е забелязано положението по известната улица и в контекста на течащите в момента активни дискусии относно превръщането на зоната в изцяло пешеходна. 

Освен казуса с Тютюневите складове, състоянието на тротоарите в момента там е критично - доста често улицата е осеяна с фасове и отпадъци, а градинките около дървета са изоставени и неподдържани. След обобщаване на исканията ще бъде входирано писмо към община Пловдив. Акцията е дело на сдружението, като част от дейностите по програмата _Място България. Партньори на разходката из Тютюневия град е организацията Free Plovdiv Tour, които ще водят обиколката и ще разкажат на участниците повече за историята на района.

Разходката в Тютюневия град ще се проведе днес от 15,00 часа, а сборният пункт е на ъгъла на ул. "Иван Вазов" с ул. "Капитан Андреев" -срещу изгорелите складове. Обиколката ще продължи близо час, през който участниците ще научат за историята на квартала и ще обсъдят важни въпроси като тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки. Темите, които ще се обсъдят в края на обиколката, са възможностите за промяна, възгледите на гражданите и живущите, идеите за промяна на пространството, нуждата от озеленяване, изкуство и култура и нуждите на бизнеса.

Улица “Иван Вазов" е известна с много магазини за обувки, които работят там от много години. Кампанията е насочена именно към собствениците на магазинчетата и техните служители, разположени от двете страни по дължината на тротоарите, които прекарват голяма част от времето си там. На всеки магазин ще бъде даден кратък наръчник, с който могат да преобразят пространството пред своя магазин, а най-дейните ще получат поощрителни награди, за да бъдат улеснени в действията си.

“С тази акция искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени около себе си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците. Провеждаме акцията с доброволците сред малките магазинчета, разположение на улицата, защото те са постоянните “жители" там. Всеки един от тях е всеки ден там. Именно те са ключов елемент към подобряването на състоянието на улицата", смята Румяна Киризиева от екипа на  БГ Бъди активен.

“Искаме да ангажираме хората да се замислят как можем да направим града си наистина образцов - като това включва поддържане на общите части като тротоари и градинки, замърсяване с боклуци като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно".

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
30.08.2023 Важно за шофьорите: От днес до 8 септември част от улица "Иван Вазов" става пешеходна
28.08.2023 За 10 дни част от улица "Иван Вазов" става пешеходна
18.05.2023 Част от улица "Иван Вазов" става пешеходна
27.10.2022 Дадоха подробности за превръщането на улица "Иван Вазов" в
пешеходна
07.10.2020 Ще стане ли улица "Иван Вазов" пешеходна? Пловдивчани обсъдиха
вариантите
07.10.2020 Улица "Иван Вазов" може да стане пешеходна в събота и неделя
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).