Днес Община Пловдив организира благотворителен великденски търг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:20 / 21.04.2011
1853
Днес, Велики четвъртък, Община Пловдив заедно с Националния алианс на хората с редки болести, организира  благотворителен великденски търг. Както вече Plovdiv24.bg писа, мотото на събитието е: "Да не изоставим хората с редки болести" и ще се състои в сградата на ОбС Пловдив от 18:00 часа.

На търга, известни личности като Стефка Костадинова, Нешка Робева, Цвети Пиронкова, Христо Бонев, Наско Сираков, Мадлен Алгафари, Илиана Раева, Любо Ганев, Стефан Данаилов, Георги Славков, Наско от БТР, Иван и Андрей, Искрен Пецов, Тити Папазов, Орхан Мурад и много други, ще дарят свои ценни предмети за каузата.

Нешка Робева ще дари автентична народна носия, а Любо Ганев ще се включи с невероятните си спортни обувки, размер 50-ти. Певецът Орхан Мурад ще дари дървена свирка, а Цвети Пиронкова- тениска с неин автограф. Георги Славков, "златната обувка на България" и легендата на Локомотив Пловдив, Христо Бонев ще вземат участие в благотворителният търг най-вероятно със даряването на спортни екипи. Кметът Славчо Атанасов ще се включи с даряването на над 100-годишната книга от неговата лична библиотека "Строители на България" от Симеон Радев.

"Този екземпляр на книгата е изключително ценен за библиографския пазар в България и струва поне няколко стотин лева", каза преди време кметът.

Всички средства, които ще се съберат на търга, ще бъдат предоставени за закупуването на животоспасяващи ампули, едната, от които струва около 1300 лв. Ампулите са предназначени за спасяването на живота на хората с рядкото заболяване ангиоедем. Йорданка Петкова, регионален координатор на Националния алианс на хората с редки болести, поясни, че в България има 25 човека, страдащи от тази болест. Тя е фамилна, т.е. предава се и обхваща цялото семейство. Фаталният край при хората, страдащи от ангиоедем, може да настъпи за 2,3 часа. В пловдивска област болните от това заболяване са около 4-ма души.

До понеделник, 18.04, броят на предметите наброяваше 41, а първоначалната им цена варираше между 20 и 1600 лв.

Редките болести са сериозен световен проблем. Въпреки заблуждаващото наименование, съществуват 6000 такива заболявания и до 8 процента от населението на всяка страна са засегнати от тях. "В България става въпрос за около 400 000 души, колкото са хората в Пловдив - нека спрем да ги пренебрегваме", призова кметът Атанасов. Огромна част от пациентите с подобни вродени и генетични увреждания са деца, които поради скъпото лечение и законовите пречки не успяват да достигнат до висок процент преживяемост.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).