Дисциплинарни наказания за полицаи и прокурори заради влаченото куче

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:50 / 20.06.2013
7282
Във връзка с проявения обществен интерес в медийното пространство относно проявената жестокост спрямо домашно животно в с.Тополово, обл. Пловдив, Ви информирахме, че Районна прокуратура - Асеновград е започнала разследване по наказателно производство, водено срещу Р.Иванов за престъпление по чл. 325б ал.2 т.2 и т.3 вр. ал.1 НК.

До 10.06.2013г. на електронните адреси на Окръжна прокуратура - гр.Пловдив са получени множество сигнали по случая относно евентуално неадекватна реакция от страна на служители на МВР и РП Асеновград. 

Предвид твърдението за неправомерни действия от страна на полицейски служители и такива на прокуратурата, със заповед на Административния ръководител на Окръжна прокуратура гр. Пловдив от 10.06.2013 г. е била разпоредена проверка относно всички действия на полицейските и прокурорски служители по регистриране, завеждане, проверка и разследване на случая с проявената жестокост спрямо домашно животно. Разпоредено е било проверката да приключи в седемдневен срок, като докладът от същата да бъде представен на вниманието на Окръжния прокурор.

Проверката е приключила в указания 7-дневен срок, като в доклада на извършилите проверката прокурори при ОП - Пловдив, са констатирани непрофесионални действия както на дежурния прокурор при РП - гр. Асеновград, така и на служители на РУ "Полиция" - гр. Асеновград при ОД на МВР гр. Пловдив. 

Действията, предмет на изследване, са били извършени по време на дежурството на 8-и и 9-и юни, като са довели до забавяне образуването на досъдебно производство и свързаните с него неотложни действия по разследването. 

От страна на двама полицейски служители при РУ "Полиция" - гр. Асеновград, са били констатирани неизпълнение на задълженията им съобразно Методическите указания на Директора на ОД МВР - гр. Пловдив, визирани в рег. № Я-9587/12.10.2012г. , чл. 16 ал.1 и чл.16 ал.2, чл. 77 от Закона за защита на животните, както и чл. 57 ал.1, чл. 57 ал.2 и чл. 63 ал.1 т.1 от Закон за МВР.

Проверяващият екип е констатирал недостатъчен контрол от страна на дежурния прокурор през почивните дни върху действията на полицейските служители, както и неправилно подадена от него информация чрез Административния ръководител и говорителя на РП-Пловдив до обществото чрез различни медии. Това е довело до дезинформиране на обществото чрез неточно съобщаване на данните по казуса, а от там и до забавяне на образуване на самото наказателно производство.

Вследствие доклада на проверяващия екип с разпореждане на Окръжния прокурор при ОП - гр. Пловдив, е бил сигнализиран на основание чл. 145 ал.1 т.5 от ЗСВ Директора на ОД на МВР гр. Пловдив за образуване на дисциплинарно производство срещу двамата служители на същата дирекция. 

С разпореждане на Окръжния прокурор на Пловдив докладът заедно с материалите по него е изпратен на Районния прокурор на Асеновград за образуване на дисциплинарно производство и преценка, съобразно чл. 311 т.1 вр. чл.308 ал.1 т.2 от ЗСВ, на основания за налагане на дисциплинарно наказание по Закона за съдебната власт на дежурния прокурор през проверявания период.

С разпореждане на Окръжния прокурор гр. Пловдив е сигнализирана и Етичната комисия при същата прокуратура, за извършване на проверка на действията на прокурора при РП - гр. Асеновград за това, дали е налице нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Виж коментарите (4)

Още по темата (20):
18.09.2013 БГ правосъдие: Само условна присъда за Райчо, убил зверски кучето си!
18.09.2013 Днес започва делото срещу садиста Райчо от Тополово
16.09.2013 В сряда започва делото срещу садиста Райчо от Тополово
10.09.2013 Затвор грози кучешкия садист Райчо
22.07.2013 Дъщерята на убиеца на кучето в Тополово: Какво толкова е станало, голяма
работа
05.07.2013 Наказват и прокурор заради жестоко влаченото куче
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).