Депутатът Костадин Язов: Пладнешки грабеж е 30-милионният заем, ако трябва, ще дойде Цветанов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
10:46 / 31.05.2010
25755
На скандалната среща между Славчо Атанасов и Симеон Дянков в петък вечер, кмета съпровождаха народните представители от БСП Захари Георгиев и Петър Мутафчиев, а отдясно на министъра беше пловдивският депутат от ГЕРБ Костадин Язов. Той е 33-годишен, последната му диплома е на макроикономист, преди това е завършил атомна и ядрена физика и лазерни техники и технологии, а още по-преди - "Двигатели с вътрешно горене" в механотехникума. До влизането си в парламента е работил в собствената си фирма за изготвяне на проектно-сметна документация. 

Веднага след срещата тръгна градската легенда, че ГЕРБ - Пловдив, бил помолил Дянков да спре 30-милионния заем за малките улици, което стана скандалът на миналата седмица. По този повод Plovdiv24.bg разговаря с Костадин Язов:

- Господин Язов, така ли отмъщавате на кмета, че подмени изборния вот на пловдивчани и на мястото на ГЕРБ вкара БСП във властта? До последно лидерът Ви Иван Тотев твърдеше, че макар да е против заема, няма да пречи на Славчо Атанасов? Защо помолихте Дянков да го спре?

- Вицепремиерът Симеон Дянков няма как да спре заема. Той е гуверньор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. Това е съвсем отделна структура от Управителния съвет, който взема решенията. Гуверньори са всички финансови министри от Европейския съюз. Задължение им е да дават становище за всеки един кредит в страната им, поискан от банката. Точно това направи и Дянков, но отправи и логични въпроси. На срещата в петъчната вечер стана ясно, че ако отговорът от банката е удовлетворителен, той няма да има против. Аз обаче съм убеден, че заемът няма да бъде отпуснат.

- Защо, нали в подготовката му участваха и експерти от банката?

- Всеки, който е теглил кредит, знае, че всяка банка си удържа суми за управлението му, които обикновено са около 1,5% процента от неговия размер. За 30 милиона това е към 450 хиляди лева. Общината обаче е забравила да заложи тези средства в бюджета си, а това не е коментирано с банката. Не знам доколко екипът на кмета е на "ти" с проектите, но виждам, че от известно време насам - откакто Марта Божикова бе отстранена като заместник-кмет по евроинтеграцията, няма нито един одобрен проект на общината, а това е притеснително. Налагало ми се е да помагам на много кметове по различни програми. Само от Пловдив - ни вопъл, ни стон. Ние тук сякаш сме най-великите, ще се оправим сами... Не става така. Има стъпки и процедури за решаване на проблемите. 

- Не върви ли по тях вече две години управата?

- Проектът им за заема е некачествен. Липсват всякакви комуникации с ВиК и ЕВН. Крилата сред пловдивчани е станала фразата, че асфалтираме, за да разкопаем веднага. Трябва ли да плащаме три пъти за едно и също нещо? Не ми е ясно защо са се хванали за този заем като удавник за сламка при условие, че можем да използваме безвъзмездни средства, отпуснати от Европейската комисия по оперативна програма"Транспорт". 

- Не е ли работа на управляващите да подреждат своите приоритети?

- Не е, защото няма те да го изплащат от своите си джобове, а ще се бръкнат всички пловдивчани. Като добавим този кредит към 50-милионния заем на бившия кмет, се блокират възможностите за развитие на града за осем години напред. В следващите два мандата - независимо кой ще е кмет, само лихви и главници ще плащаме, нищо друго няма да можем да направим. Дори при самия им проект има разминаване - стойността му е 17,3 милиона евро, а заемът - 15 милиона евро. Откъде ли ще дойде разликата от 2,3 милиона?...

- Коментира се, че Дянков гази конституцията, защото се месел в местното самоуправление...

- Не се меси, а изпълнява задълженията си. Защо не спря заема на община Николаево, Старозагорско, която е сред най-прогресиращите, нищо, че има червен кмет... Изобщо не проумявам как може някой да пише проект без да го съгласува. Защо чак сега кметът се срещна с Дянков? Какъв беше проблемът да го направи по-рано, когато списваха този проект, да питат как да го изработят. Министърът е работил в Световната банка, и съвет можеше да им даде.

- Да не се окаже вярна тезата на кмета и му пречите, защото ви е страх, че ако асфалтира улиците, догодина ще го преизберат?

- И да го преизберат, какво друго ще прави освен да изплаща заеми? Досега, откакто управлява, харчи 50-милионния заем на Чомаков. Друго нищо не се е случило. Премиерът ясно заяви, че ще направим всичко възможно да бъдат усвоявани проекти, и в същото време в условията на криза някой излиза и ни казва: ама ние няма да усвояваме проекти, а ще теглим кредити. Добро ли е това за пловдивчани? Всеки пътен инженер ще ви каже, че асфалтът е покритие, а не изграждане на улици.

- А като депутат от ГЕРБ как ще помогнете Пловдив да си получи договорените за тази година 15 милиона лева от сделката със софийския боклук?

- При актуализацията на бюджета през юни ще бъде приета формата на разплащане, предложена от кмета в няколкото писма до министъра. 

- На последната общинска сесия бе обрисувана апокалиптичната картина на Пловдив като град под икономическа блокада, наложена от правителството...

- Това е някаква бутафорна приказка... Да се поразровим малко в разходите, които според решението на Общинския съвет трябва да бъдат покрити с 26-те милиона от софийския боклук. Ще плащаме например ремонтите на детски градини и ясли. Тези пари вече са били заложени в миналогодишния бюджет, но са отишли някъде другаде. Така по два-три пъти плащаме за едно и също нещо. На какво прилича това? Пладнешки грабеж го наричам аз. В същото време говорят за икономическа блокада. Ами милионите, предвидени за почистването на Марица? Пряко отношение към плащането на това има Министерството на околната среда и Министерството на земеделието с ресорите им басейнови дирекции и агенция по хидромелиорация. Посъветвах кмета да си преразгледат количествено-стойностната сметка, защото са показани неверни параметри относно дължината и ширината на Марица, което пък означава, че и в тази сметка, и в това крайно число има нещо нередно. Достатъчно ясно министър Цветан Цветанов показа, че ще се борим за правово управление на държавата. Ако някой си мисли, че може ей така, както му хрумне, да се разполага с парите на пловдивчани, няма да стане.

- Смятате ли, че е възможно в пловдивското управление да има корупционни практики?    

- Мога само да предполагам, не и да доказвам. Виждам разлики с реалното и това ми навява тази мисъл. Има си други органи, които компетентно могат да се изкажат по въпроса.

- Вече помолихте Дянков, ще помолите ли и Цветанов? 

- Не е нужно чак той да се намесва, но ако се наложи, и това ще стане. В Пловдив си има достатъчно ресорни държавни институции с пряко отношение към всяко изпълнение. От около 15 години е обичайна практика някакви суми да се завишават, да се плаче, да се правим на многострадални геновеви и в крайна сметка - освен да теглим заеми, друго не се случва. 

Виж коментарите (25)

Още по темата (91):
29.08.2011 ЕБВР иска €21000 от Общината, кметът: Дянков да си плати
масрафа
11.02.2011 Константинов: Не смятам, че общината трябва да връща парите на ЕБВР
10.02.2011 Европейската банка иска 200 000 евро от Пловдив, кметът ги прехвърля на
Дянков
23.10.2010 Европейската банка идва да инспектира дупките ни, след това решава за заема
10.08.2010 Нови нападки на кмета срещу Дянков
19.07.2010 Константинов: ЕБВР иска от Дянков едно изречение подкрепа за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).